一齊獻計!水炮車有咩弱點?

107 回覆
24 Like 3 Dislike
今日第一次響荃灣出現水炮車,
今次雖然係射水馬,
但相信好快就會射人,
所以唔好再浪費時間,
一齊諗諗計點樣可以對付水炮車。
唔好輕敵同掉以輕心

首先講講威力,
之前水炮車響粉嶺做預演,但個威力完全同事實背道而馳。
多名泛民主派議員則批評今次演示不盡不實設置的人形標靶比人體要重,而且固定在地下,嚴重淡化水炮車威力,無法反應真實狀況;警方亦拒絕提供水炮車的使用指引,令公眾無法監察;問及警方如何確保控制水炮車的警員,其情緒是否足夠克制而能避免濫用無力,警方也沒有回答。

原文:https://theinitium.com/article/20190812-whatsnew-water-cannon-police-truck/?utm_medium=copy

實際香港水炮車嘅威力:

公共專業聯盟政策召集人、工程師黎廣德及英國機械工程師學會院士盧覺強曾根據政府招標文件資料計算出,在50公尺內的不同距離,以不同角度發射,水炮威力會達145磅至200磅,如體重比水力輕的人士可能被射至拋起。以如此程度的水力擊中人體,急症室專科醫生馮顯達表示,如射中人的四肢及身軀,最多只會瘀傷,但若直射雙眼,因視網膜、眼球等都是軟組織,有機會令其破損,短暫影響視力,甚至永久失明。如水中含催淚煙,有機會令雙目發炎,而射進鼻腔也有機會令人氣喘。警察機動部隊副校長陳健國在2019年8月12日向香港立法會保安事務委員會議員示範水炮車的功力時則表示,任何人在受水炮車攻擊後,會感到不舒服,並會被弄濕你信唔信只係不舒服?

除噴水外,水炮車也可噴射混有顏料或催淚煙的水劑,另亦可噴射泡沫。
應對方法:
(我蠢,只可以用有限腦力去諗,請大家幫幫手獻計)
1. 截斷水補給
由於水炮車水缸容量為6500公升,惟僅車頂兩支水炮,便要每分鐘最少能射出1200公升水,故英國機械工程師學會院士盧覺強估計,水缸內的水三分鐘內即會耗盡,並預計水炮車出勤時要一直接駁街井補給水資源。

所以手足要諗方法阻止水炮車接近消防水泵

2. 消耗燃油
一架水炮車用兩個引擎,相對上用油量比較快,所以可以諗方法加速水炮車燃油消耗,但呢個方法比較難

3. 督爆車軚(可行性低)
爆水炮車軚未必容易,因為佢哋用嘅車軚應該係用加料無咁易爆
(有人提議用老鼠膠,但相信影響力好細,唔會有作用)

4. 遊擊戰
當水炮車一出現,手足就走入內街,兜返響水炮車尾,
因為路窄,水炮車要調頭不易,
但要提防催淚彈,而手足們都要有默契

5. 遊擊戰升級版
其實同而家各區遊擊分別不大,就係快閃各區,
因為全港得三架水炮車,
各區一齊起事,分散目標人力物力,
但要各區做到有癱瘓或者要有影響性先有用

請大家幫幫手諗下仲有咩計仔,點樣應對政府呢?
反車輛工事!

頂起部車

一係你搵架泥頭車...
要大型又硬淨!
9月1 (日) 一定係機場
9月14中秋,待定, 所以
9月7 (六), 9 月8(日) 連續2日一定係機場有機9月6(五)搞埋
全部1點,唯一底線,唔衝禁區(會變恐襲)
之後既每個星期六/日 要起碼有一日一定係機場,乜撚都要讓路!!

國泰城改左828 (三),被炒機師空姐需要你
無人俾佢射就係弱點
驚冇人,驚塞車
車底, 油+木
加火
好似上次整爛狗車咁喺天橋上掉垃圾桶可唔可行?? 雖然破壞力唔算大 但比較輕便 唔洗時間準備 可以就地取材
真心唔使諗呢D
又唔係諗住正面決鬥
由佢漏顏色水同今日射路障睇
佢個水缸氣密好差

一行佢就冇氣 要射得遠佢一定要儲氣
行下射下 佢就好似今日咁冇力

所以戰術黎講 要佢行 兜圈
唔好俾佢停 因為冇人知佢打氣入缸有幾快
你搵到都搬唔到啦天材
今日可以見到,水炮車附近有速龍
軍事用途嘅四個人可以搬得到,或者常考水馬來整,搬到左再入水
講左幾多次
請善用不推文回覆
唔知得唔得🤔🤔
要視乎情況
但未嘗不可
即係唔好響原地同佢僵持?
一定要有速龍保護架車
因為架車外殼唔係預你軍事用
所以一定要有狗保護

上網睇返黎
雞尾酒, 漆彈, 泥頭車/大貨車...
有邊樣你哋夠膽做吖
樣樣做左都會令民意逆轉
鏡頭。 鏡頭。 鏡頭。

色彈, 激光, 全部打鏡頭, THX
弱點就係慢,有水炮車轉去第二個街口就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞