減少lihkg 被非香港勢力濫用散佈假消息 的建議

76 回覆
110 Like 0 Dislike
最近有大量新註冊會員散佈假消息濫用lihkg 本人建議本網站管理員正視此問題

1. block 大陸 IP
2. block 大陸 VPN IP read only 不能登入
3. 限制同一ip註冊嘅次數 (每半年同一 IP最多兩個accounts)
4. 限制同一ip切換account 嘅次數 (每天最多切換兩次, 每星期最多五次, 超過此次數只能夠登入先前曾經登入嘅 account)
5. 增加非本地使用者嘅廣告 (兩至三倍)
6. 非本地使用者必須按下一頁, 不能使用自動轉頁
8. 分析新註冊會員嘅 IP, 我相信有一大部分都係集中喺同一組ip, 再用此對策打擊有組織被團體操控嘅新account
9. 自動化身註冊會員嘅IP分析, 用以定期review 新account 嘅趨勢
10. 公佈會員封鎖其他會員嘅數據, 譬如頭100大被 block 會員, 以及每星期龍虎榜
825遊行集會 @1532 https://hkmap.live/m/429979382

[長期置頂] [iOS/Android/PC/Mac] 香城online正式加入地圖功能
https://lih.kg/1438115
4技術上完全唔合理,全世界唔夠IP用已經好多年前嘅前,分分鐘你喺proxy後面自己都唔知,分分鐘幾十甚至幾百人同一個public IP。點check?
連仔可以分析下現有用戶嘅情況

睇下可唔可行
我曾經做過IT,當時全公司超過120人,共用1個IP
咁樣嘅話真係有啲困難

連仔幾時先好似twitter同YouTube咁,ban啲中國網軍
push
push
pish
push
push
連仔幾時先好似twitter同YouTube咁,ban啲中國網軍
Block 7大陸ip
請連仔以正視聽
其實3喺技術上都係唔合理,因為喺全球唔夠IP用嘅實況下,好多IP都係隨機畀,半年咁長,一個IP隨時會有好多人用過。以IP確認使用者身份其實已經同現實脱咗節十年以上
有冇辦法可以 identify到每部電腦?

每部電腦只可以 login兩個account?cookies?
push
Pish,非常時期, 黨鐵都係咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞