[核彈]今日有人驗到催淚彈有山埃!

459 回覆
1521 Like 29 Dislike
你有時間去摸下粒出緊煙既催淚彈睇睇
Push
>化學嘅嘢
CS彈粒彈同CS煙係兩樣嘢,charge過期係會唔穩定(misfire)同減弱(aerosol或者gas 散得冇咁開)。見到勁咗或者而家多咗HCN可以純粹環境濃度高咗所致反應(密集放、同可能charge減弱),CS氣過期會點冇人確實知(過期decompose CS本身會低效咗、定過因保質期跟住存放不當會經malononittile同其他嘢變cynaides甚至指有phosgene所以先要以防萬一停用同調查研究。
Push
1. 加熱出氣同爆炸出gas或者aerosol係兩個設計,要知道加熱係咩step先
2. 加熱亦可以係防止人執,「煙」有好多種同唔同來源,我自問冇咁全知全能每次每種彈係咩,等你指教
呢張?
push
Push
集中推一個

【核彈】懷疑催淚彈有山埃!!化學手足請入
https://lih.kg/afkjENU
CLS
山埃之城
CHECK到有山埃駛閪我地自己解釋點解有啊?
你FC 到傻撚左要幫D 黑警做埋解釋啊?
依家佢放毒仲要幫佢解釋粒野點解有毒啊?
FC撚10個有10個都弱撚智,佢有問題緊係迫佢解釋唔係自己解釋到先問佢有咩問題
1. 催淚彈唔係放CS gas唔通放屁?
2. popo用開,長時間放煙嗰隻,直接打到記者,掂下都燒傷

又係你話遇熱出HCN(山埃氣),點會唔關催淚彈事?
係! dllm!

唔即中毒,都係會有long term effect
up
香港醫學會會長勞永樂醫生向本報表示,「迅速昏迷、呼吸停止」是山埃中毒最獨特的症狀。此外,山埃中毒者也會出現嘔吐等一般中毒狀況,同時其皮膚表面會呈鮮紅色。 
勞醫生指出,山埃只需很微小份量已可致人死亡,因為山埃會「搶走」血液裏的氧氣,癱瘓人體細胞的用氧功能,中毒者雖尚可呼吸,但體內細胞已喪失維持生命所需的功能,人體最終會因缺氧而死亡。

毒性入人體蔓延速 
勞醫生說,由於山埃在腸內的吸收很快,加上血液帶到全身,中毒者身上的細胞功能很快就會全部癱瘓,人也陷入昏迷而死亡。其毒性的蔓延速度之快,可在中毒者送院途中的短時間內,就對人體細胞造成永久的、無可挽回的破壞。所以,人體如中了山埃毒,可以拯救的時間實在很短。 
勞醫生補充稱,山埃的中毒死亡率很高,很難教導一般市民如果替自己急救。他奉勸市民平時要多加留意,小心提防。

皮膚轉紅呼吸困難 
資料顯示,人體只要吸收了二十五毫克,幾分鐘至一小時之內即可致命,而吸收了六毫克即會出現嘔吐、皮膚轉紅、呼吸困難等症狀。山埃中毒一般會通過三種途徑:空氣吸入、食物及皮膚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞