港鐵個高院印除左串錯字,spacing都有問題

181 回覆
670 Like 9 Dislike
其實除左high字串錯,係spacing同alignment都有好多錯誤。名牌子通常點分A貨?睇呢兩樣野。

以下觀察以對比2014年潮聯小巴禁制令。圖片來源係facebook專頁見到,唔知可唔可以開佢名,所以我只係轉貼張相過黎,credit全部歸番佢地。而小弟只係根據呢張相觀察到以下問題。

但畢竟是五年前的印,如果大家搵到近一兩年的高院印可再比較一下。圖片來源係facebook

(1)中間抽氣扇alignment唔係好岩。而花瓣闊度唔同,裡面星星唔岩,最中心花芯negative space的紅色部份亦顯得粗壯,潮聯版較流暢

(2)抽氣扇既角同外圈字對位唔岩,留意KONG字對上位置

(3)內圈「中國人民共和國香港特別行政區」下面兩粒星唔岩size,潮聯版本為細星。而此行字的字腳黏哂落紅色內圈,在潮聯版本中間是留有spaceing的

(4)潮聯版的「the seal of high court」字體間距緊密,港鐵版本較為分隔。

(5)外框粗度不一致

結論係咩呢?我無野講。
(1)高等法院須使用終審法院首席法官所指示使用的印章。 (由1998年第25號第2條修訂)
抽氣扇位唔正中
文字曲線擺位唔準確
如反包圍港台班藍絲
幫你推
偽造文書
親 定制時間要長一點
快啲去蘋果爆料
印檯因會損耗隔幾年會造一個新,新印唔一定會同舊一樣,有少少差異係正常
至於串錯字真係唔知,呢D印一定會有用過,除非其他文件都有錯字印。
咁都做得假?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞