i7 16gb 512GB Laptop有咩推介?

51 回覆
2 Like 1 Dislike
黎緊會學data science,主要都係用黎做呢樣野,剪片打機都唔會,想要較輕身,
行完電腦展有幾部highlight左出黎:
Dell:
- XPS 13 2019 9380
Msi:
- PS42
Acer:
- Swift 5
Asus:
- Zenbook S13
Vaio:
S13

就咁睇xps好似幾正 但d台灣機同樣spec可以平成倍,值唔值得博?其實最想要係vaio,但i7 16gb難搵到喊,搵到都out晒筆 ( < 12k)
求推介
XPS DE linux
xps13 9380貴在有tb3,可以外接顯示卡。
不過全部插口都係usb c ,無usb a,要有日日帶轉插/usb hub嘅覺悟。
msi ps42 貼牌機,原型係大陸機械革命s1,除左logo,外殻同底板都一撚樣。
vaio s13 貴在日本組裝,實際QC係唔係真係好啲我就唔知la。
台灣雙A就無話伏唔伏嘅,價位啱,重量接受到,再係各大forum search下個型號有冇咩特別問題。
中肯
純laptop 睇noteboocheck

asus dell兩間個cs 售後做得唔錯 唔識自己debug 既呢兩間穩陣啲

msi我唔會考慮 佢得GT titan 先買得過
售後我都係推dell
無得輸
我有部razer blade stealth 13(2017)
i7 cpu
16Gb ram
512Gb m.2 ssd
買左一年冇乜點用 有興趣tg我
https://t.me/Ab1123_qqq
有錢就dell
mbp
唔厭煩嘅買XPS之後再換ram換ssd
msi gf63 9sc喺蘇寧7千6就買到,不過得8gb ram
xps 13 應該無得換ram
同你一樣
想去馬swift5 夠平無他
但係acer令我卻步
綜合咁多位巴打意見 決定xps13 9380 應該去水魚節買定直接dell us訂?水魚節格過價最平 12499 i7 16gb 512SSD 再加果堆贈品同一年保未試過dell us直接訂 其實佢肯唔肯?
i7 8代定10代
xps價錢最大差別係個Mon
4k 同fhd 差好遠
8代 唔多打算要4k touchscreen對我黎講無意思 又食電
大學價12999 4k i710代
好似無白色?
差唔多case 但係打埋機求推介因爲我咩都唔識所以都去左水魚節行左轉想問下呢2部冇冇伏
你要唔要輕身先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞