CEF 持續進修基金 (PolyU HKCC新生可留意)

60 回覆
3 Like 2 Dislike
各位新課程新生

CEF 持續進修基金
需於開學前(2Sep前)寄到辦事處開立戶口

可到https://www.wfsfaa.gov.hk/cef/tc/preparation/course_search.php查詢合資格課程

PolyU HKCC Associate Degree in Business programmes

申請表要向General Office (WK 2/F)蓋印並寄出
business 科同學
Sem 1修讀CCN2003 Introduction to Marketing or
CCN2101 Financial Accounting可開立戶口
成績合格便可申請80%學費退還

詳情可向General Office or 37460123查詢

申請表可向民政事務處索取或上網下載

欲申請把握開學前時間辦理
ching你條link用唔到
凈係讀business科先有?
不是

HKCC 合資格科目 可向kiosk / 3746-0123查詢
reg day填咗份form交咗比helper係唔係OK㗎啦?
校方蓋印後開課前寄出CEF辦事處
唔該曬
如果今年year2但上年year1未報過得唔得?

同埋申請咗政府大專貸款又申唔申請得?

Thanks
按合資格科目開課計 不分year 只要該科未讀

Grant loan/non mean 可否申請 要向學校/CEF辦事處查詢

non mean 應該得
早排hkcc send咗個email 裡面有份form 係咪填咗就得
CEF份form 填左 去school kiosk蓋印 開課前寄出
想問下今年year2 讀緊psychology ,有無得申請?
如有,係咪要填咗份cef applications form
再填埋份hkcc嘅consent enrolment就得?
Year 幾 沒關係

只要你SEM1 科目合資格
咁填form要填邊份
唔該巴打
想問sem1讀個科唔合cef資格
但sem2轉左合資格嘅科可以報?
Sem2 合資格果科 合格後 便可申請reimbursement
Thx
以前去民政事務處攞

但4月優化後依家好似唔使開學前啟動戶口先
直接在合資格科目pass 後 申請reimbursements

詳情問下CEF 辦事處吧
上年讀咗嘅都可以?
好似轉左制

2019年4月後開課果d pass後直接申請reimbursements

之前就開課前啟動帳戶 合格後申請reimbursements
學校會幫我哋寄埋?定係我哋要自己再寄/定係學校會比返我哋,我哋再寄?
宜家轉左
正式申請係讀完之後一年內申請
但要係30/8之前交cc出個份consent
Year 2如果你program 有科係sem 3 sem 4可以claim 都可外搞
已call ik 問
我year2 係咪淨係交份consent俾cc就ok?
之後就等讀完先申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞