[FC,一手] 4大會計師樓 PxC(水記)白色恐怖降臨

519 回覆
1600 Like 6 Dislike
呢個係管治問題來嘅
因為Auditor要蛇王真係好容易
Push
工作時間track都算,問題係工餘時間都track, 重有權remotely wipe你部手機。一裝左等於部手機變公司財產
幫推
Push
FS 無team lunch
推爆佢
屌9啲垃圾大陸A, 完全唔撚知自己做咩,on99
excel都唔撚記得點用啦下嘩
拒絕白色恐怖
好易諗,佢要睇埋有無illegal conversation, 可能會洩漏機密/insider info
唔識用excel都唔緊要
最慘係放飛機都唔識放
始終佢都唔係強制你裝,你唔裝就少個麻煩,裝左就多舊魚
成日都覺得要人用公司app點解佢唔直程比部公司電話員工用,要人裝落自己電話再俾你監控
Mobileiron係睇到location既, 不過係by device同有log既, 個log係睇到邊個響幾時睇過你location, 但個log係得有admin right既同事睇到, 同埋retire左你device就無得睇返

至於係咩原理?
你裝既時候會問你要唔要SHARE LOCATION架, 通常D人會唔理就按ALLOW

按左ALLOW都唔緊要, 用IPHONE既話去Settings > Private > Location Service > Mobileiron入面閂返就得
Android 我唔記得啦 自己研究啦
裝咗有 email 有 contact 有得 access 內聯網
Auditor 掂親都係機密野,唔見咗就好大鑊

你可以揀唔裝嘅...
仆佢個街
Pish
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞