連登將改變世界

376 回覆
1188 Like 57 Dislike
頭先標題改得唔好,宜家重開

【赴美講座】何韻詩向世界介紹連登 稱港人團結不割席:改變緊世界https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20190821/59956909

兩年前我相信大家都估唔到連登可以衝出國際,連登毫無疑問係呢場運動入面既核心

因為有連登,我地香港人先可以咁團結,做到不分化,不篤灰,不割席

但同時因為全世界都認識到連登,所以我希望連仔可以考慮下出個國際分類比外國人可以了解下連登點運作

我希望大家以後可以認真D推返正常既Post上熱門。

大家一定要Keep住團火,唔好比全世界睇死!我相信連登可以改變整個世界!

五大訴求,缺一不可
光復香港,時代革命

同我推撚爆佢!
推到上熱門,比連仔睇到
先自推10下
唔知連仔有咩感想
連登救世界
就算失望,不要絕望

需知道自由民主思想永遠都係共產黨嘅敵人,近排香港人喺遊行、集會、街站、文宣等等工作繁多,攰就要抖下,一定要養足精神,大家唔需要自責,更加唔需要覺得無力感,甚至為此而灰心絕望

各位要明白呢個歷史規律,喺大家都有去為民主自由而努力嘅前題之下,其實係一定會贏,只係我地唔知道幾時先會贏呢個過程仲好可能會好漫長同有好多挫折。但最後一定會贏

點解呢?原因好簡單,因為呢個係人類歷史發展嘅必然趨勢,舉個例,起初人類係原始部落社會,居住族群越嚟越大,慢慢出現唔同文明、秩序、分工、經濟,後來就演變成封建君主專制社會,由皇帝皇室為核心,以君主至上或者上帝嘅名義以極權去管治國家

後來歐洲啟蒙之後神權至上嘅觀念受到挑戰,學者開始衝破傳統思維框框,思想同科技得以進步,促使民主思潮萌生,至於人類文明由君主專制時期轉變為民主自由時期,係由法國大革命開始,距離宜家已經超過200年嘅時間,我地可以睇到呢200年,有唔同民主自由制度推翻一個又一個君主專制政權,由民主制度取而代之,當然,期間都有斷斷續續出現大大小小專制嘅復辟,例如拿破崙復辟帝制,希特拉葬送魏瑪共和國,但法德兩國最終都係番返去由民主共和嘅制度下統治。

中國亦都一樣,中華民國遷去台灣之前都叫做短暫實現過民主(1947年頒行中華民國憲法 - 1949年中華民國敗走台灣),可惜比中共打敗,自此大陸疆域嘅民主進程中斷,香港1997年之後亦直接受到中共獨裁政權嘅波及,但係,嘅然人類過去幾萬年都走唔出呢條規律,只係存在咗70年嘅中共政權又點會走得出呢條規律呢?可以預見中國最終亦會好似法德兩國咁,極權最終都會滅亡,最後都會番返去民主共和制度之下統治

要記住,由法國大革命至今200幾年嘅時間喺成個歷史長河之中只係佔好短時間,你可以視之為過渡期,由專制到民主嘅過渡期,已經過渡咗200年,你可以睇下今日成個世界,民主政權成為咗多數,專制政權已經成為少數,而我相信,宜家嘅我地已經身處喺呢個過渡期嘅末期

所以,全球民主化其實係歷史發展嘅必然,將來係一定會發生,前題係必須大家都要去為民主自由而努力,正如呢幾百年嘅人一樣,冇佢地嘅努力都唔會令民主得以喺世界擴散,人類歷史發展規律一直引導緊我地,我地要跟住呢個規律,各安其位,做好自己抗爭要做嘅工作,順住呢個歷史規律去走,最終我地一定會為香港帶嚟真正嘅民主自由
[抗分化]共匪宜家玩緊老技倆,群眾鬥群眾,拉一派打一派

共匪一貫手法,分化、滲透,然後拉籠一派打一派,政府有時會軟硬兼施,打下感情牌博同情,亦會派三毛做打手,屌/笑/鬧/玩膠嗰啲當然90%都係三毛,有時又話同你對話實際上要你答應某大前提嘅條件,但亦都唔排除有真心膠中計信咗佢地一套,所謂拉一派打一派,群眾鬥群眾就係咁,要你自相殘殺,孤立主要敵人,然後共匪就可以輕鬆逐個擊破,普羅大眾應該要明白呢一點,無論如何都唔可以比三毛成功分化

一個社會運動總會有犯錯嘅時候,可貴之處係反省,吸取教訓,下一次可以做得更好,向運動嘅成功邁進一步,而唔係中咗共匪嘅分化計,變成互相指罵,2014年雨革因示威者內部分裂而亡,切記歷史教訓,和理非同埋勇武必須同心合作,互相掩護

請廣傳
你都痴撚線 連場革命 運動既核心係babykingdom同埋香討
各位連登仔
你地將成為國際名人
爽唔爽?

訴求屌你
改變世界但未改變到香港
兒登將改變世界
連尼住=香港Steven jobs
我地要比全世界人知香港人唔會輸!
SAVE THE LIHKG
SAVE THE WORLD!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞