連登冇人養金毛尋回犬?

185 回覆
27 Like 1 Dislike

我屋企隻金毛仔日日都要出街玩
早幾日落雨佢默默咁望住出面
More
未養過先會話拉布拉多乖
曳到仆街 要勁大活動量去放電

好多人睇完小Q就以為拉布拉多好乖
導盲犬咁乖係因為經過挑選,性情穩定先可以用,而且好多都跟血統去breed去保持個穩定性
普遍拉布拉多都係非常活躍
而特別活躍既拉布拉多更加會比人揀做檢疫犬

利伸 做馴狗

好鬼為食一有野食佢就會坐低扮乖
其實金毛尋回犬真係好馴 相比起拉布拉多 後者會再活潑d 所以想養既朋友要認真考慮清楚 呢類型大狗一定要每日同佢出街 風雨不改
自從養左狗之後 先知道落雨就係狗奴既地獄
同埋呢個暑假基本上我都要廿四小時冷氣比我隻仔
好打意
係地方細呀ching
好想打J
以前養過計唔計
我養緊
不過佢唔係完全純種,溝左少少唔知其他乜狗
2,3個月果陣領養返黎,比普通金毛瘦少少同高D

但真係好乖好嗲
知道我幾點收工返到屋企,就每晚會果個時間開始係門口等
然後一返黎見到你就會係咁WUWUWUWUWUWUWUWUW咁樣係咁講野,如果果日有D咩特別事發生過, e.g佢俾人鬧 就會特別多野講咁

然後佢又好怕沖涼,次次阿媽叫親佢去沖涼,就第一時間搵地方匿埋
但最尾去搵佢叫佢去沖涼果陣,又會好唔願意但好乖咁樣照行入去沖

真係超級乖同可愛架

有次有親戚黎我地屋企探我地,果個auntie怕狗
隻金毛知人地怕佢,特登同個auntie保持d距離唔行咁近
坐遠d但就係咁好可憐咁望住人地
望到個auntie最尾話好啦你都好似唔係幾恐怖,過黎丫
然後佢就即刻衝去嗲人懶晒friend咁
又唔算太冷門 最主要都係地方問題 不過我自己個人覺得 屋企地方大細唔係最大問題 最重要係你有無時間陪佢同每一日都帶佢落街 唔止金毛 所有狗都係
哇 聽到都覺得好暖 圖?
睇到都覺得好cute
返屋企先貼到圖
真係好CUTE好似小朋友咁

有時我夜晚係房做野,佢係廳坐得耐想見下你
又會敲門入黎望下你做乜,然後係你隔離坐低或者訓低陪下你

然後去到見你做完野一企起身果下佢又一齊彈起
跟住佢就自己走人
金毛真係好乖
有次玩人地果隻,佢好嗲咁放個頭喺我大脾
要人摸果陣又用佢隻手拍我大脾
得意到呢
金毛真係狗狗界入面既天使我依家養緊呢隻佢完全無脾氣 出街或者有人黎屋企 佢都會任比人摸 唔反抗 有時仲會一開訓落地反晒肚咁 原本唔鐘意狗既屋企人都比佢感染左 會久唔久上黎探佢
次次出街一有人想摸佢就會衝埋去人地到嗲人扮friend去狗公園玩 邊個有野食邊個就係主人
想識你 隻狗
金毛真係好乖, 我隻八婆都好鐘意同金毛玩, 去親狗公園見到就好開心
同埋勁親人
仲有冇趣事分享? 金金臭唔臭架其實
睇你平日點打理 如果你懶唔幫佢執下個身都有體味 因為佢毛都算長 好容易痴到污糟野係身 我諗養過金毛既都會知 基本上每次出完街散步都要用清水濕毛巾抹全身
有冇巴打可以比金毛仔巴相比我j下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞