教學助理圍爐區4

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
好奇一問,對文科呢D乞食科黎講,17K真係算低咩
出面做私人公司,萬五蚊起薪差唔多,十三個月糧/花紅/bonus,大假想幾時放都ok,做教學助理假要學生假先放得,假期又少,想旅行又貴機票酒店。

如果唔係真係想做教育,之前都唔會考慮去做助理。
有萬五起薪起薪市道咁好咩?FG果陣有過記者同一般公司文員OFFER,都係萬三萬四左右,仲要冇十三個月或者花紅
至於假期,唔係應該差唔多日數咩= =七日OR十四日大假?
有啊,可能你個幾間公司唔好姐。 假期差唔多日數,但無限你幾放,已經好好。

教學助理少假,學生返學無咩特別事,請唔到假,想轉工,interview多次都唔得。想去旅行,咩都貴。
坦白講,我之前做唔使教班嘅TA果陣,係大假任拎,而且病假一樣有人工,無薪事假亦任拎可能間間學校唔同。
如果要教班,又真係好難可以任請假喎
要教啊,差唔多日日有堂,請唔到。 病假有人工都係一個月2日姐,斷估你都唔會請足。

我之前5月想轉工,一間學校都in2,3次。邊有咁多假請,病假都已經係咁請。

呢份工,只係踏板,對於我黎講,所以我唯有死死氣做
你請全日?
有時半日,有時全日。
我都係喎,聽日第一日返工
請咁多日sick leave 會唔會比校長吵?
唔會嘅,但會上曬高層嘅黑名單一定唔續約咁解。
但待遇好做得開心,除非想搏老師位,唔係都唔會走啦。
大西北嘅BAND 3尾我都見識過,小弟就覺得還好嘅,接受到。
嗱,唔排除係本人接受能力高……利申,試過返工三四日就有學生車起張檯作勢想打落黎,啤咗佢一眼,佢先放低
唔會既 但大家心知肚明你扮病請假去見工囉
做得教學助理,大部份都想做老師,如果唔係做其他工好過。
咁你一個月最多試過請了多少日sick leave?
自己覺得係學校請假好煩
我都想知 個個月講sl 會唔會被炒撚左架
你哋唔洗醫生紙咩?
我請半日都要
但有醫生紙佢又唔會比說話我聽
同埋唔比請年假冇話唔比補ot
正正路路好少炒TA,通常點到等你完約先,中間炒好難搵到人
舊校半日唔使,全日要。
新校一日唔使,兩日以上要。
醫生紙應該睇學校架姐,但畀唔畀說話你聽,狂請假都肯定畀高層暗地問候家人架啦其實冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞