教學助理圍爐區4

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
多數最遲都會7月尾通知你 到時冇就冇
佢都明白會就你辭職時間
因為8月最後一星期就要開始準備開學
要比時間你熟習
我send左大概10-12封信,有3個interview (真係競爭好大)。第一個衰左,第二同三個同一日in,兩份都後左,最後揀翻晏啲個份 (校長好似好急要我咁),9月開工。揾工揾左4個月喇,終於揾到工喇!有諗過揾唔揾其他文職類做,但又怕個工人未必去到依家呢個價……校長又好似幾好人咁……
TA明明就一份好普通同低技術嘅工(IT除外)
唔明點解覺得福利好係必然
又要20k又要幾十日AL又要老師假

照咁睇唔做學校嗰啲先叫頂爛市
又要學歷高 相關專業技術
又冇暑假 冇客(學生)又冇得唔返/早放
工作量更加冇得比添

有時我都搞唔清啲人入行係為咗份長糧
定係真係想教書
如果係前者 唔該唔好再對已經咁垃圾嘅香港教育踩多兩腳
真係差唔多 我嗰年都係send7 in2
不過第二間太遲先叫我去in
我都簽咗約 所以推咗
好彩呢間都做得開心同舒服
帶返頭盔先 慶事比人judge
當然唔好9000返一至六都走去做
大家至少都中學畢業 呢啲識分啦
TA明明就一份好普通同低技術嘅工(IT除外)
唔明點解覺得福利好係必然
又要20k又要幾十日AL又要老師假

照咁睇唔做學校嗰啲先叫頂爛市
又要學歷高 相關專業技術
又冇暑假 冇客(學生)又冇得唔返/早放
工作量更加冇得比添

有時我都搞唔清啲人入行係為咗份長糧
定係真係想教書
如果係前者 唔該唔好再對已經咁垃圾嘅香港教育踩多兩腳
帶返頭盔先 廢事比人judge
當然唔好9000返一至六都走去做
大家至少都中學畢業 呢啲識分啦
市場上大把同level嘅工7日
你覺得係被壓榨定係TA理應高人一等?
真係有9000 呢排越來越多$9000
其實9000夠唔夠最低工資
定月薪唔計
如果計時薪37.5 星期一至5+星期六半日 一個月其實都係得六千零蚊

我計完都覺得好震驚
即係9000其實都唔差?
不過我覺得起碼12-13啦
你咁講都駁吾刀
祝你好運啦 有好消息記得講聲鼓勵下其他巴絲

Btw呢個問題前幾個po都有討論過
不過一問佢哋就著哂唔肯討論
見你都幾好eq就問下咁姐 no offense
做學校最緊要夠eq
入面啲老屎忽老師同怪獸家長
Btw, 都想八卦下師兄你幾多日AL? 見你之前都話係舒服工黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞