㩒錢熱潮仍然好低

1001 回覆
1666 Like 27 Dislike
你班友禁港紙,不撚如ebanking轉美金好撚過喇
ATM可唔可以港紙自動轉美金
係atm禁美金 銀行今次真係fat fat
自推,請去atm機攞錢走
已㩒幾千蚊,身家
收到 我㩒埋你果份

美金=黃金 係硬道理
大聲講3次:
CASH IS KING
支那國散戶已經唔比隨便 cash out 美金
各手足要襯香港可以自由對換o既時間行動
6個月前o既你有無諗到香港今日係咁?

我知好多巴打絲打驚蝕匯率差,驚高買低賣,驚蝕錢,第一,呢個時勢已經理唔到咁多。 第二,如果長遠嚟講港共真係守得住個匯率,最柒嘅情況下,都係7.85賣港紙,7.75買返港紙,差價係0.1,計返百份比,講緊都只係0.1/7.8 = 大概1.3%左右,100蚊先蝕1.3蚊,1萬先蝕130蚊,幫自己嘅資產買個保險都唔止呢個價錢。

美金有事果刻我諗你起碼要見到美國內戰先需要擔心

一日有聯繫匯率
一日keep美金相等於keep港紙
換美金再換返港元會蝕少少匯差
但當聯繫匯率維持唔到
你估係港元唔得定美金唔得呀嗱?
我自己黎緊會將一半現金轉曬美元避險
又話蝕息蝕手續費果d人
歡迎無事果陣繼續bin我c
有事果陣唔好喊住嗌老母就得

最後補充:前Big Four會計師講金融抗爭 政局不穩兌美金保平安「手中鈔票亦是抗爭工具 」
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20190804/59890731
大佬,禁港紙做乜,你唔禁美金抽走佢monetary base有乜用
睇下點
夠薑死都唔好㩒
其實唔好過份強求做咩都要人支持
哩招唔work咪換下招囉
I can lose again again and again
太和恒生atm現金提款服務暫停
唔禁美金現鈔,抽唔走monetary base
push
15年前去奧地利買火車飛 得返張50歐
佢到收錢如臨大敵咁,搞咗3個字先收到
煩到hihi

瑞郎好似有出1000
轉完都要㩒出黎先有用
係,起碼strong hold返一頭半個月
喺atm面前篤internet banking
篤完即提
美金現金>美金離岸>港紙
佢老味啦, 特登限住唔比今日換咁多
話可以幫我預約下星期 :0)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞