月入7萬租唔租樓好

79 回覆
5 Like 65 Dislike
主要睇你覺得樓市黎緊幾年仲會唔會升
如果唔睇好升既, 其實遲多年買樓都OK既
租樓換幾年自由(尤其後生既幾年)我就覺得好值
200萬儲目標係預埋裝修? 如果唔計裝修只計雜費, 買600萬樓下就儲160萬, 600萬樓上要4成首期就要儲起碼300萬
其實你有冇諗過你已經買到呢?

大把樓有發展商按揭plan

你拎住份咁高嘅入息

已經贏咗大把打工仔

https://t.me/moonnb
你想用呼吸PLAN伏人?
老實講你搵幾多錢都儲唔到首期,你諗下五百個可以買到啲乜嘢,租樓算吧啦,衷心感受到你有一個置業的夢想無奈現實就是現實,買樓冇可能遇到咁緊同埋你洗唔洗比律師費,税項,同埋你買最低水嘅樓你肯定可以唔使比嗰2-3 十萬裝修費?,我可以好肯定同你講你儲到300萬首期先再喺度開po吧
每次講買樓,肯定有人講支爆,樓爆,租住先.
呢d由2007年聽到而家,信高登/連登一定無窮人
如果你咁驚個市升你又買唔到
你可以買間細樓收租
再租間大d既
你都識講自己做嘢唔係好耐
而且兩個加埋7萬真心唔算多
講緊中產都未稱得上
你想買到咩屋呀大佬?
你講緊呼吸plan?
如果揾食就行遠d 喇diu
用呼吸plan總利息貴到癲
咁樣陰鳩人賺錢
唔怕生仔冇屎忽咩
唔系
你有無買過樓
睇緊買第二間
咁你個300萬點計出黎
依家市面上600萬樓絕跡左?

律師費7/8000蚊
稅項 十幾萬
裝修費可以唔洗一早儲定
同你情況一樣
依個時勢仲買樓?
況且買到d乜?
4成會唔會低左d
高人工照計可以儲多d
利申 搵3皮 家用6千 學債2500 生活費4000
月儲17500 (包括月供12000股票)
家用連其他屋企開支佔1/3人工
再計埋儲錢
一個月都係得一萬幾千
包埋我餐餐出街食(屋企唔住)
同埋養車(唔洗供 返工泊車唔洗錢 係屋企泊同入油)
村屋不了,唔會比錢牛屎佬
不過我都真係認真計過,唔知你地覺得合唔合理
假設我地目標係儲200萬買樓,係租樓/唔租樓既情況下既儲蓄進度:

當唔租樓,大約3.5年儲到200萬
當租新界東舊私樓,大約4.5年儲到200萬
當因為要租樓而儲7成錢,大約4年借到200萬
當然如果真係要計,咁唔租樓用6成錢儲4.5年都有260萬

假設要儲4.5年,用60萬去換4.5年既私人空間,到底值唔值?
定係買樓真係要襯早,寧願住多屋企3.5年,都要早一年去買樓?
6-7成依個數字好誇張 唔洗比家用?
你真係執行緊既話 好佩服你

我同你人工差唔多 一樣儲緊錢買樓 我儲蓄率只係40%左右 已經覺得自己好節儉
4成會唔會低左d
高人工照計可以儲多d
利申 搵3皮 家用6千 學債2500 生活費4000
月儲17500 (包括月供12000股票)
家用連其他屋企開支佔1/3人工
再計埋儲錢
一個月都係得一萬幾千
包埋我餐餐出街食(屋企唔煮)
同埋養車(唔洗供 返工泊車唔洗錢 係屋企泊同入油)
養埋車點同呢
一個月都幾千啦
未計稅同mpf
賤養 唔洗整既話 除埋牌費保險 一個月4000 返工外我幾乎唔點用
賤養都4000不了
個人唔會周圍去
我想做返d符合自己身份既嘢
唔想做人做得咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞