月入7萬租唔租樓好

79 回覆
5 Like 65 Dislike
其實係自己加女朋友7萬
如果真係計劃買樓,但又想係買樓前有自己空間,其實以依個人工,夾份租樓會唔會都OK
拎去抽一手樓啦
前提係你唔怕支爆
儲錢買樓啦, 晒錢.
都要儲到首期先得架
儲到個時可能已經爆左
7萬 有心儲
2-3年都夠首期啦

不過我一定支持你租樓 年輕人最緊要有私人空間 活在當下 儲得黎 分分鍾女朋友都換左9個

利申:有租收
7皮, 儲唔到?
如果你屋企人有重病/本身負債既 我可以理解
如果唔係點解會儲唔到

你細細地買層400幾萬遠D既單位幾十萬首期一兩年KO
同埋7皮人工肯定你已經做左幾年野啦
我地都唔係做左野好耐
同埋又唔甘心買最平最細最遠既單位
我都知好矛盾,又想洗錢租樓又想買樓,又唔想買最平既
以事論事
2個人搵7皮 話少唔少
但你唔買最平既 你買得起咩
當最平係指600萬以下 可做8成按揭
當你無父幹計
儲錢買美股走資好過
400萬以上600萬以下只可以借360萬 好似係
200幾萬首期不如移民過世啦
當你做左一年野
每個月儲3萬
30000*12 = $360,000
3年已經九十幾萬 買個400萬以下單位係冇問題
如果500萬係可以做左一按再做二按
係有得玩既, 不過好刺激 樓市下行10%你都會仆街
不過睇怕你做野冇耐咁高人工都係政府工
所以有時都真係幾無奈
自問都唔算係好低人工
但居然都只可以買狗屋

有時都會諗其實自己住既樓升到幾高都唔會賣
賣左換大屋又點,第時既人工一樣租到咁上下既
點解唔一世租樓算
移民啦 我都PLAN緊 但係我本身有做生意先咁諗
政府工/大行野移左民生活好大改變

BTW你想住大啲咪買村屋囉 人工供得起車基本上係好抵玩
村屋不了,唔會比錢牛屎佬
不過我都真係認真計過,唔知你地覺得合唔合理
假設我地目標係儲200萬買樓,係租樓/唔租樓既情況下既儲蓄進度:

當唔租樓,大約3.5年儲到200萬
當租新界東舊私樓,大約4.5年儲到200萬
當因為要租樓而儲7成錢,大約4年借到200萬
當然如果真係要計,咁唔租樓用6成錢儲4.5年都有260萬

假設要儲4.5年,用60萬去換4.5年既私人空間,到底值唔值?
定係買樓真係要襯早,寧願住多屋企3.5年,都要早一年去買樓?
不過當然其實依家大家都已經有d儲蓄
只係為方便計由0開始計起

真係好矛盾
如果用同樣既錢計,到底儲多1年錢去換4.5年私人空間抵唔抵
如果用同樣既時間計,唔租樓可以儲多60萬又係唔係真係差好遠
btw假設同女朋友唔分開住算
廢事你地班死仔咒我
依期真係租樓日日賺
九龍站都出現劈價潮
6-7成依個數字好誇張 唔洗比家用?
你真係執行緊既話 好佩服你

我同你人工差唔多 一樣儲緊錢買樓 我儲蓄率只係40%左右 已經覺得自己好節儉
或者調返轉諗,
60萬換3年半無得同女朋友一齊住,值唔值?
從連登睇 ,做左無耐每人揾3萬幾。多數都係護士,教書
依加經濟轉向。樓市現行機會大。租1-2年 住有so
同埋經濟下行。租金都無咩可能會上升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞