[再!溫馨提示] 學校課程檢討專責小組諮詢期去到9月16日咋!!!

44 回覆
14 Like 0 Dislike
隨便表達意見!最怕無人理!
啱啊,大陸仔就熱烈地彈琴熱烈地唱啦
你戇鳩嫁?外語要考,但自己mother language 唔考?
廣東話遲早無
你係咪唔知而家中文聆聽同口語可以用普通話考

順便先
推啊
無人理
push
(突發)政府趁混亂想一鳩收廣東話皮
https://lihkg.com/thread/1474108/page/25
Push
仲有簡化中文試卷!!!

DSE中文聆聽同說話都係廣東話
而家取消廣東話說話同聆聽考試
即係矮化廣東話official地位
下一步就係全面普教中
同禁止廣東話
如果無左用廣東話考的聆聽同說話卷,只考閱讀同寫作的下場就係係考試為本的教育制度下,廣東話俾邊緣化,學校唔會再放資源落去,慢慢啲學生會覺得唔學廣東話都無問題。
納粹獨裁者希特拉有一句名言:「要消滅一個民族,首先瓦解它的文化;要瓦解它的文化,首先先消滅承載它的語言;要消滅這種語言,首先先從他們的學校裡下手。」
一取消聆聽說話,中小學全面普教中嘅日子不遠了
都係少數啫
但而家全面取消廣東話說話同聆聽考試
即係好重大咁矮化廣東話地位
為全港普教中鋪路 再下一步就禁止講廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞