大家唔好再標籤自己係「和理非」或者「勇武」

24 回覆
55 Like 0 Dislike
雖然連登唔少人講過,但都要講多次。

真心唔好再標籤自己係「和理非」或者「勇武」,根本就唔係mutually exclusive。睇咗telegram啲公海成晚,大家開始變得好敏感,將意見講到兩個extreme,和理非屌勇武衝動累事失民心,勇武又屌返和理非係分化撚。

其實咁多自發嘅行動,一定有啲行動好有爭議性。現場環境瞬息萬變,現場前線同冷氣軍師接收到嘅資訊又有機會完全唔同。你可以話「耳聞是虛,眼觀為實」,亦都可以話「當局者迷,旁觀者清」,對錯真係好難一句講得清。激烈辯論係自然會發生嘅事,咁係證明咗我地陣營嘅人都有獨立思考。你幾時見過藍絲識得互相檢討?每次行動都有激烈辯論係好事黎架!!!覺得要使用武力與否,就主動解釋一下好處,去說服大家,而唔係一唔認同對方,就即刻屌勇武衝動累事、失民心、騎劫行動、係鬼,或者屌和理非係分化撚、散水撚。一黎第一句就屌,邊個都唔想再聽落去啦。大家辯論後,會接受返對方,最後識得和解,先係真正嘅不分化、不割蓆。

「勇武」、「和理非」從來都唔係二元對立,非此即彼。我地唔係藍絲,諗野千其唔好犯咗「假兩難」嘅謬誤。邏輯學上,A嘅對立只會係not A,而唔係B。例如:黃(yellow)嘅對立係「非黃」(not yellow),而唔係藍(blue)。左(left)嘅對立係「非左」(not left),而唔係右(right)。男人(male)嘅對立係「非男人」(not male),而唔係女人(female)。勇武嘅對立係「不勇武」,和理非嘅對立係「不和理非」;但勇武、和理非兩者係non-mutually exclusive event,並非互相矛盾。

淨係講機場嘅行動,都可以分到好多類人:
(1) 有冇靜坐?
(2) 有冇同遊客解釋?
(3) 有冇派文宣?
(4) 有人挑機,會唔會加入罵戰?
(5) 阻唔阻離境閘口?
(6) 認唔認同死守機場?
(7) 認唔認同舉美國國旗?
(8) 認唔認同毆打敵人?
(9) 認唔認同用塑帶綁住佢?
(10) 認唔認同唔俾佢走?
(11) 認唔認同搜查佢個人物品?
……如此類推。

每個人對每條問題嘅立場都唔同,你諗到n條呢啲Yes/No question,就會有2^n個唔同嘅combination,成千上萬種立場。根本就唔係只係得勇武、和理非兩種人。假設我支持用塑帶綁住鬼唔俾佢走,但我唔認同打佢,咁我究竟算唔算叫做勇武?又或者我淨係坐咗係到阻住離境閘口,冇份打公安,理論上我冇用任何武力,咁我又算唔算「和理非」?

再分細啲啦,和、理、非、勇、武,五隻字都代表緊唔同意思:和平、理性、非暴力、勇猛、以武制暴。你想點分解再重組都得。「和勇」、「理非武」、「和理武」,甚至進化做「勇武和理非」,形態多到你數唔哂。BE WATER,水都有液體、固體、氣體啦,點解大家覺得每次行動,自己只可以屬於其中一個陣營?

呢種二元對立然後互屌嘅局面,就係分化、割蓆、篤灰嘅幕後黑手。想嬴,一定要改變二元對立嘅思考方式。連勇武同和理非之間界線都break唔到嘅話,唔好同人講自己係water。正確態度係大家都要覺得自己係「勇武和理非」,然後係唔同行動之間可以隨意改變形態。

最後講多次:不分化,不割蓆,不標籤
Fight for Freedom, Stand with Hong Kong
講得好啱多謝你推爆你
根本大家搭埋同一條船
唔需要分和理非定勇武
亦唔需要每次都不斷強調唔割
講唔割 就好似仲有割呢一個選擇咁
事實係無啊 我地只可以一齊上一齊落
不要分得那麼細
講得好好!
大家都係同一個見標
互相補足
其實大家都係真香港人
thx 終於
我自己就係2邊都得嘅人
唔希望大家標榜咗勇武就一定係衝動,和理非就一定係懦弱。
總之大家各種形態,睇現場需要變身
不要說「和理非」、「勇武」
試下講「和理非行動」、「勇武行動」
兩者唔係二元對立
大家隨時自發,任意走位,唔需要限死自己

================================
係咪覺得太多post太亂?我地整左個策略、行動、文宣方向精華

https://lihkg.com/thread/1472357/page/1
包括行動方向、文宣方向、檢討、戰術等等
推呀
i push you
無符號化,希望818,黎個和平理性既遊行,大家可以著出街衫,無口罩無頭盔,以市民姿態,去表面支持任何行動,令警察既執法失去正當性
和理勇
Agger
認同
樓主講得好啱!呢啲標籤係有流動性嘅,無謂分得咁清
勇武行先死先 仲要比人話係鬼累街坊,同埋真係無聽過話割和理非,只有和利非話割

香港地,做和利非好易,做勇武好難,得罪講句勇武珍貴過和理非 10 倍

利申:支持勇武,支持各有各做

名就算拉,你做到心裡面唔分先算,好過得把口得個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞