[勇武正名化]勇武兄弟可唔可以暫時按兵不動呢?

45 回覆
49 Like 4 Dislike
黑警會繼續放卧底做前線煽動,而我地係不割蓆,基本上前線會再被煽動。所以好難如樓主所言,停到。
最大問題係做鬼文化>有機會增加勇武同和理非磨擦。
如果冇黑警扮示威者呢件事,我同你睇法係一樣
所以我係話藉呢件事去做,唔係突然停手
當然按兵不動呢件事係有dead line,就如之前先set 死線後升級一樣

利申 支持勇武抗爭,個post亦唔係為尋晚事件而開,冇指責意圖
要一定時間內政府比回應 我地要中場休息
冷處理前線搔動,我地有我地道歉澄清,佢地有佢地攪,最好係幫旅客帶路,做好公關形象。
冷你老母
低調處理呀
細聲d.
但係眾目睽睽下打人易俾人有位入
條友俾人捉住仲係道笑
Hit & run 最好 / 或者出師有名(例如佢先推跌人)
同意 比啲時間戰勝心中仇恨 推推推推
唔記得嘅同我再睇多次天琦封信
所以有訂立最低共識嘅必要,我有另開po講
從來都唔係【癱唔癱】既問題,而係【如何癱】既問題
https://lih.kg/1464999
唔緊要啦,就算有做得唔好,咪吸收經驗重整旗鼓囉
有勇、更加要有謀
出核彈都唔割蓆
我重申我唔係因為尋日嘅事件而開
輕輕一推
陳雲:機場示威的問題。機場是回到陣地戰,它不是流水社運的實踐地方,容易陷入被圍困而清場鎮壓的風險。除了環境凶險、條例容易觸犯、容易被機管局誣衊(例如忽然取消所有航班)之外,我想同大家講下人權。你向市區街頭的外國遊客派發傳單是可以的,人家事先或遠處見到有示威集結,可以選擇走近或兜路走,你向他們派傳單或遊說支持,是合理的。他們在香港街頭蹓躂,本身已經有預備接觸香港社會實況的蘊含社會合約在內。
但機場呢?機場通道是遊客或訪港人士到步的必經之道,他們是沒得選擇的,他們未必想了解香港,只是過境或做點商務、探親之類,你在截停人,向人派傳單遊說,是沒有社會合約蘊含在內的,你在唐突人家。嚴格來說,是侵犯遊客的專注權利。在機場大堂的不妨礙人的地方做展覽或懸掛標語是可以的,至於阻礙旅客做登機手續,則是難以諒解。你可以堵截跑道或機場通道,但你不能用滋擾旅客的手段來堵截機場運作。你可以向機器、向設備來下手,但不能向明顯不屬於香港社群或中共社群的人來下手。
你要保衛香港人權,首先要知道什麼是人權。
(閱讀智力門檻:IQ110.)
推多一下咁多
最後一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞