聯合國人權律師對8.12塞機場有小小建議

748 回覆
3922 Like 12 Dislike
我之前喺聯合國實習,同我老闆(個律師)一直有keep住聯絡
佢好關注香港,哩個係一手資料冇得fact check

8.12機場宣傳重點:
1. 黑警係室內 (mtr) 用催淚彈
- 史無前例,直接證明黑警無差別襲擊

2. 爆眼珠個女仔張相
- 律師話最好1-2句解釋,因為首先咁嘅暴力喺外國唔算咩,啲旅客出出入入個機場,短而簡潔先捉到佢哋嘅注意力
- 記住講五大訴求
- (解釋講啲類似 'the police aimed at her head, so the bean bag bullet got caught in her eye mask and ruptured her right eye. her right eye is now permanently blind.)
- 可以解釋係去機場嘅重點

3. 黑警嫁禍示威者
- 都係史無前例
- 佢話宣傳要小心。雖然有片證明係放枝竹入背囊,但唔係所有手足都可以即刻播條片,好容易被人當係示威者嘅陰謀論

宣傳重點應該:簡潔,直接,黑警喺香港甚至世界史無前例嘅無恥。
個律師其實親眼見過好多戰爭場面,但係室內放催淚彈佢話係最令佢震驚嘅事。佢話哩啲擺戰爭國家唔算咩,但係我地永遠都要記得香港係一個有法治公義嘅地方。所以佢話'the proportion of violence is completely unacceptable and unprecedented. these pictures are shockingly direct evidence.'

輔助性宣傳:
1. 警察扮示威者
- 好難同人解釋清楚
- 仲要英文勁嘅手足先解釋得清楚
- 除非重點淨係擺係扮示威者,唔提有可能係公安,因為兩個都講會令到信息混淆

2. 老人院附近放催淚彈/警察暴力/冇warning
- 係好恐怖,但係相比外國都唔算好大件事

3. 白衣+黑警
- 冇正式/直接證實,但係如果解釋得好,可以放係前邊

最後
- 如果未決定去機場想達到嘅目標,就留喺arrival hall派傳單講5大訴求好啦。暫時未聽到塞departure嘅詳細plan同確切目的
- 聽日氣氛:唯有嚴肅,沈痛,先可以俾最基本嘅尊重6位烈士同失去右眼嘅女仔。可以間唔中叫下口號,但係靜坐,靜坐,靜坐反而會增加沈痛嘅氣氛。有手足可以細細聲解釋俾人聽
- 可以提醒旅客大使館大致喺邊 (唔好問人地係邊到人,但係提下佢可以記住自己大使館嘅電話/地址 ('just in case anything happens, please make sure you save the address and number of your embassy')
Push
811,相信大家都會認同今晚是無比憤怒同難過的一晚,同時相信明天亦會出現一連串不合作運動

我地呢度主力為明日812癱瘓機場作宣傳以及發布相關消息。

明天,我們將挑戰AA的底線,請大家發揮你地既創意,提出並盡力實現可行嘅行為藝術,務求將最真實既一面帶俾抵港旅客睇,盡量以 不爭執、不破壞 為基礎。

所以麻煩各位,聽日唔好再玩接機,笑笑口和理非,要記住個女仔半面係血嘅樣;記住班黑警係一米距離內開槍同掉人落電梯;記住自己呢刻係幾咁憤怒

我明白大家義憤填膺,但大家要明白到,機場係一個結界,不能衝擊,雖然極度憤恨,但我們亦有理性,可以和平表達訴求!請各位聽日準時一點正,以和理非既極致去討回公道!

同時亦請大家要將矛頭對準政權,唔好俾警察轉移到視線!

我地既目標,係要令到政府出黎正視民眾!!

毋忘初心 五大訴求 缺一不可!!

----------------------------------------------------------

溫馨提示:

1. 口號
唔好再嗌圍爐口號(香港人加油)
保持憤怒,統一口號
「黑警還眼」、「五大訴求,缺一不可」等等,集中嗌五大訴求,721 811警暴

2. 服飾
大家記得一定要帶衫換,一定要戴口罩,全民blackbloc,保障自己保障他人
(關於gear, 請大家自行決定帶與否)

3. 為防因太多人一齊搭交通工具,盡早出門,可以就朝早去到

4. 到機場請自由發揮,目標係要塞爆機場,唔要圍爐式集會

5. !全民糾察!唔要大台,唔好比人騎刧運動

7. 請自備乾糧、替換衣物、充電器、拖板等日用品

8. 文宣唔嫌多!印得幾多得幾多!

9. 有projector嘅朋友亦可帶嚟播片畀全世界知香港發生咩事!
有手足已有projector, 仲爭腳架同藍牙喇叭
(如有人有12v外置充電器更好,for 三腳插,咁就可以長期播放)

10. 離開機場前請換好衫,盡量結伴同行,切勿落單

見到有人衝禁區要立即阻止
我地目標唔係塞禁區,係塞禁區外面
一衝禁區,一定出實彈
一衝禁區,一定出實彈
一衝禁區,一定出實彈
一衝禁區,一定出實彈
一衝禁區,一定出實彈

最後,請提防有臥底潛伏在身邊

祝各位好運,香港人加油
訓唔著幫手推
訓唔著 推
大家一定要睇
唔好衝禁區!
Push
推啊
靜坐on99

全民抗爭 背水一戰
對港鐵不合作運動全民跳閘
1.勇武轉入地下打狗
2.和理非要癱瘓機場

為受傷被捕兄弟討回公道

前線太多手足比捉 一定要升級癱瘓機場 全民打狗 選擇一個
https://lih.kg/1445481
Pish

煲大室內放催淚
有用post
要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞