有冇必要為每次遊行定個副標題?

204 回覆
19 Like 0 Dislike
事關細佬之前開左個po,其中一個回覆(#26)比較大迴響,想係度同大家討論下
順便整理下內容
大意係為每次遊行加上一個副標題,順便set deadline

原po: https://lihkg.com/thread/1437366/page/1
希望大家問問題之前可以入一入去睇下頭幾頁(中間好多都係自推,唔會太長)
中間都有啲高質回覆(#234 #491)
下面係少少總結

點解要set deadline?
-將個民怨波拋翻比政府
-比時間文宣
-搶主導權
-主動攻擊,而唔係不斷防守
-出師有名

點解要定副標題?
-令每次遊行有個清晰目標
-暴露政府不作為

點定副標題?
政府唔理點算?
點樣set deadline?

因為知道set deadlinez 政府都唔會理囉
所以話要將目標拆細,細到我地自己可以解決
比如話要求警方交代使用左幾多過期催淚彈,有咩後遺症
政府唔回應,我地就自己統計,然後列出後果。
然後下次係用自己方法公諸於世
最終目標未必係逼政府回應,而係要令社會各派完全放棄相信政府

鑒於我地所做嘅野可能大多數只能夠針對警隊,但我地嘅目標係政權
(隔離po: https://lihkg.com/thread/1438170/page/1)
我地可以統計埋政府無回應嘅次數、敷衍了事嘅次數、同真正有做嘢嘅次數
每次重提
keep住比大眾知道政府嘅無能
(同場加映#62)
其實我地而家真係冇咩升級手段

唔一定要升級嘅
A同B爭緊,點令人支持B呢?
最好嘅方法唔係講B有幾好幾好,係講A有幾衰幾衰
然後B做翻份內事就夠

所以我地目標就係逼政府做事
咁當然係大家都可以做到嘅事啦
比如獨立調查委員會,拆分做細項,變指定部門地點事件發生乜事
政府唔做
我地就話比人聽,佢做唔到,我地做到
其實好多事大家都已經查清查楚
係資訊太多,普羅大眾未必接受得切,政府就扮睇唔到
所以要用集中翻個焦點

同埋唔係話冇升級手段就放棄架
鐵柱磨針
咪又係一下一下用石板磨,唔同磨一兩次就話裝備升級轉磨床乜

一個好人,做左一件壞事就身敗名裂
一個壞人,做翻一件好事就天良未泯
既然有班人話我地搞到佢,認定我地係壞人,我地就日日搞鳩佢
佢鬧又搞,沉默又搞
係佢絕望嘅時候比個希望佢
同佢say sorry,其實我地都唔想搞到你,但係政府唔回應我地冇辦法停低。
可能佢心入面都係藍嘅,但呢刻緊係想息事寧人,叫政府快快手搞掂佢
丫政府開聲之後又真係唔搞佢wor(去第二度和平示威),咁你話佢會怨邊個?

所以
每次嘅模式大概係
deadline>遊行>終點當然要和平集會>公佈民間工作結果>對比政府所為
政府有做事>散水
政府冇做事>慢慢等散水,或者轉去附近遊樂場玩下
>統計次數>next deadline

咁五大訴求點?
當然唔會忘記啦
但係你一個大project都要分階段進行,有翻啲小目標架嘛
所以我地既有大deadline,亦有細deadline
大deadline隔離有人講緊
https://lihkg.com/thread/1439215/page/1
大家入去推一推

既然警方一路唔肯回應過期催淚彈,不如就由過期催淚彈開始?
(附加少少個人意見:警隊應該定期有大筆資金更新裝備
而且武器數量應該定期有盤點,以防比人偷武裝
啫係話,武器唔會無啦啦多左或者少左
既然係咁,筆資金就照批,武器就更新到
仲要係十年都唔用一次嘅催淚彈
而警方又一直冇資料冇資料
老實講,有人唔睇日期,隨便搵個替死鬼出黎好容易
一路唔回應
其實背後會唔會有高官私吞左筆錢?純碎個人猜測,全無真憑實據,未經任何考證)

係呢度我想試埋少少新野
既然連仔推出左一個快速查看引用回覆嘅方法,點解我地唔試下善用呢?
以下二樓主要討論副標題+deadline
3樓討論過期催淚彈
各位有意見嘅直接引用2樓/3樓

有其他意見不妨自己開一層新樓
咁推po嘅樓層咪唔會影響大家閱讀
又可以分清楚討論範疇
如果大家唔覺得唔方便嘅話就係4樓投票
正皮>負皮>繼續用呢個模式討論
負皮>正皮>自由討論,唔使再理2樓3樓
副標題+deadline
催淚彈
投票
大家幫手推一推,樓主行一行開,轉頭再翻黎推po

係咪長得濟,連負皮都冇
岩岩正皮嗰位巴打我愛你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞