其實點解大家放棄左deadline?

721 回覆
1018 Like 7 Dislike
以下內容由隔離po copy出黎,我懶啊費事再打
https://lihkg.com/thread/1434013/page/22

大家覺得加返deadline升級好唔好?
依家情況同上一個月差多
又係做好多嘢失去咗個目的同埋時限,搞到好似好迷失方向,和理非定勇武定包圍,行動上都係冇共識
加返deadline有好處
1.重申五大訴求,目標清晰,行動出師有名
2.訂立短中期行動計劃,例:今個禮拜和理非回合,唔回應就下個禮拜升級勇武行動
3.有計劃容易整合文宣
其實我覺得deadline幾好

老師比成噸功課你,聽日交,做唔切留堂真係有苦自己知,出面冇人會幫學生講野,尤其係班不明事理嘅家長。
同樣道理,比個deadline政府,唔回應(特別係依家政府冷處理),結果累到社會大眾嘅生活,你覺得大家會鬧邊個?
一次、兩次、三次,次次都唔肯交功課嘅時候,其他人就會覺得係政府辦事不力。

其次,deadline前可以有時間比大家focus文宣,推到全個社會都知道個deadline同跟住落黎嘅行動。呢段期間和理非可以派下傳單道定歉先(強調政府唔回應,令示威者要介入市民生活)勇武嘅巴打可以回下氣,升下級同整理下刷副本心得。

最重要嘅係主導權落翻入我地手。依家政府每日記招就係為左每日發放佢想市民睇到嘅資訊,然後你地就話唔公平,要平反。一味掛住反駁對方,又或者點樣係記招道逼問警察,令佢地出醜。成個輿論就圍住記招黎講。
結果主導權就落入政府手上。

初步構思將五大訴求細分,每次聚焦單一事件,要全世界都清楚示威者嘅要求。比如話依家政府咪叫監警會著手調查,就可以要求政府一星期內徹查612發生嘅事,並進行問責(或者再集中啲,三日內中信大廈)。如果政府冇回應,我地就去地地標慢慢遊覽下,然後發佈民間嘅調查結果。最好就point form,盡量簡潔,冇位可以比記者剪片。證明比人睇其實政府唔係不能,而係不為。

但係,最大難度係要聚焦邊件事先,同埋deadline點樣set先可以發揮最大功效。

sorry表達能力差+半夜三更打出黎,9唔搭8唔知大家明唔明我想講咩
巴抗啲post幾好
你可唔可以得人起身再開個post講?
po
PISH
因為知道set deadlinez 政府都唔會理囉
的乜嘢好
推!要有死線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞