西樓月如鈎: 與藍絲的說話技巧 好文推廣 (有HIGHLIGHT 支援繁忙人閱覽)

46 回覆
76 Like 2 Dislike
西樓月如鈎
12 小時 ·
我知道唔少讀者嘅家人都係藍絲,喺溝通上非常痛苦,亦都唔知道可以點樣說服佢哋。我自己屋企,兩老本身都係藍色,家姐離地中產,變晒黃色。我可以分享下我點同家人講嘢,但我首先都要強調我嘅經驗一定唔係每一個人都啱用,因為呢樣嘢係真係因人而異。
說服係因人而異,我說服我阿媽同老豆係唔同,阿媽係情緒化啲,今日就講我點同老豆傾計。

喺講任何嘢前,我要講說服嘅先要條件係心平氣和,起晒鋼係無人會理性溝通到。

老豆係嗰啲覺得自己有腦,有Point嘅人。

點解我咁強調說服係因人而異,因為我對我老豆做法就係一招:

〈搵盲點+切身處地〉

你要搵佢嘅盲點出嚟,盲點就係佢唔理解/唔支持運動嘅原因。我老豆唔支持運動、日日鬧嘅原因就係佢好憎示威者搞到人返唔到工。表面原因係咁,最核心原因係:佢對人哋追求緊嘅民主無概念。

咁所以你要解釋究竟佢哋點解要咁樣做嘅時候,好多人都會選擇直接講:

「我哋而家係追求民主呀!可唔可以唔好咁自私,返少日工啫,香港就死!」

咁嘅回應係好弱,佢多數反駁你,追求民主大晒咩。基本上你可以話係入唔到佢哋腦,因為我老豆根本心中都無民主觀念,唔知點解你要搞到人,如果要解釋民主概念,除咗講一大篇盧梭嘅文之外,亦都可以選擇最簡單直接嘅方法:

〈由佢哋利益着手,引發佢哋思考自己利益受損同非民選政府(民主)嘅關係。〉

*有啲人有民族情懷,我老豆如是,我會避開呢樣

1. 而家唔係話歧視中國人,但香港政府政策點解唔係港人優先呢。點解醫院床位、大學學位讓晒中國人?點解佢地一落嚟,喺未對呢個社會有任何貢獻之前就可以拎綜緩、住公屋,拎返人哋啲資源?香港人就排足咁多年,而家唔係唔畀佢落嚟,但點解我哋收人門檻唔可以高啲?喺香港,香港人優先好正常啫。其他地方都要住夠咁多年先有福利啦。

(順勢加入我嘅論點:)

2.就係因為特首唔係民選,係中共選出嚟,所以政府根本唔使理香港人意見,特首唔需要係一為香港人謀福祉、為香港人發聲嘅特首。

(呢個時候我會插入個人例子,因為我知道老豆好討厭強積金,盡量幫佢切身處地去諗,搵一樣佢憎政府嘅嘢,將佢嘅利益緊扣民主呢個概念:)

3.點解政府可以強行推強積金,日日強姦香港打工仔嘅錢?明明咁多打工仔都唔鍾意,個個月拎走你啲錢,佢都可以照推呢個政策,因為呢個政府根本唔使理市民意見,你都無權選佢出嚟,佢點解要理你?

又或者我求其作一個例參考下:

點解十幾萬供我讀大學/咁多錢睇醫生?明明政府有咁多4,300億美元儲備,點解將啲錢投放喺教育/醫療上,等人人有免費書/更好醫療讀,咪唔使咁辛苦,反而拎1萬億去起島,因為佢只係為中國謀福利,唔使諗你香港人利益。無票無普選嘅不民主政府就係咁。

香港大把K型嘢任你發揮,例交通/住屋/教育,總之任你哋自由發揮吹水,扣到就得,因人而異。

用仔嘅身份,講述自己苦況,動之以情

4.唉,我夠想買樓搬出去住啦,結婚生仔(其實唔想),但啲樓貴到咁,都係因為個政府官商勾結,樓價GOGOG,我就NONONO,唔使理香港市民,唔係民選政府就係咁,無法子。

5.所以而家嘅人爭取雙普選,就係要將香港人嘅嘢拎返,港人優先,你可以爭取生果金多啲、唔使理強積金,你有票可以逼政府正視你嘅訴求!畀返多啲福利你,可以有更好政策,呢個就係點解示威要爭取普選。

另外,可有可無,我會提一提共產黨歷史(本來讀中國史出身),提醒返佢以前係點被人逼害,例如三反五返、土地改革、大躍進、六四死咗幾多人。

然後我老豆本來日日鬧示威,而家轉鬧政府。

最後我都要重申一次,說服係因人而異,「搵盲點同設身處地」係搵佢盲點,再將五大訴求同佢利益緊扣,例如反送中返中國好危險,務求令佢明白運動失敗佢係有損。
而呢種方法未必適合每個人,例如讀得好多書嘅藍絲,你可以可能要運用大量史實同數據去支持自己,或者你根本說服唔到佢。同時,未必每個人都理性溝通到,就係咁樣。拜~
以後唔駛對住老豆老母同事老闆 "我無嘢講"喇

(其實裡面好多POINT好有用 我HIGHLIGHT到上篇文紅哂好似無咩用咁)

另外 有盲撐警盲撐安寧都要諗個說法出嚟
本身放棄咗,唉,再接再厲啦
冇民主,咁樣即係你個群體中嘅領袖唔係你團體中嘅成員選出嚟,委任同罷免都唔洗經大眾同意

如果領袖冇犯錯當然冇問題,但係領袖犯錯,或者行為有偏差,咁樣冇方法阻止佢就好危險

中國一個咁大嘅群體,又有核武器,最上層嘅領袖唔係民選嘅,對地球文明係個嚴重嘅威脅
成日話人犯法

咁佢犯咩法你又知唔知,香港點樣先至真係叫罪犯你又知唔知

香港係行普通法,英美兩國-世上最發達嘅兩個經濟體都係行普通法,普通法刑事案件控方除咗要證明疑犯(係疑犯)有犯罪行為,仲要證明有犯罪意圖,仲要無合理疑點先可以定罪啊,嚴重嘅案件仲要有陪審員。搞咁多嘢都係為咗避免有冤獄出現。

維持香港法治同經濟繁榮就係靠哩樣嘢,唔係靠中國口講嘅所謂法治,毒奶粉受害家長原告變被告嘅法治,你信唔信?
LIKE推我呢個POST之餘 (食咗巴打人血饅頭)
記得入FB 俾LIKE 西樓巴
成日話搵食,搵食都要講可持續發展

中國啲黑心食物夠係搵食啦,你又唔食?
你而家個制度冇民主,你掛住搵食唔去改正佢,你同用黑心食品搵食冇分別,都係毒害下一代

你自己幾廿歲人食黑心食品對你影響可能有限,啲年輕人仲有大半世人,佢哋出嚟追求一個健康嘅未來絕對冇錯,直頭係所有正常嘅人應該要做嘅嘢。佢順便幫你爭取埋健康嘅未來、健康嘅退休環境,你可以唔支持,但絕對冇理由反對
唔差埋食埋我啲饅頭
推到呢個POST 多LIKE過西樓巴打自己D連載POST

#西樓月如鈎
我畀埋實際操作你
因為我自己本身讀政政所以我連盧俊,john rawls 都講埋,不過佢地無乜心機聽
推比多d人見到
連我都無心機聽啦

講真
香港人利字當頭 連林奠都識打經濟牌
咁你應該學以藍制藍個Post
我都成功咁樣令呀媽由中立變左做深黃,大家要努力呀!!
咁如果老母話:中國係咁架啦,你哋都唔肯面對現實,唔鐘意咪走囉移民囉,唔移民咪死咗佢囉,咁叻咁大犧牲,去自焚囉,做咩要搞亂香港,迫共產黨出手,我哋呢代人用咁多血汗建設香港,你班腦殘黃絲死廢青,淨係識掟磚破壞,成個香港爛晒啦,成班紅衛兵周圍批鬥唔認同你嘅人,警察打死你哋都啱啦,全部拉去遊街示衆打藤啦
點拆 請出招
我已經好攰但唔想放棄搵返老母嘅良知
如果你有屋企 仔女 將會結婚

我會答
所以香港生活唔到落去 (樓價經濟 將來仔女面對紅底同學) 會移民 香港改變唔到 香港人只有流落他鄉 將來你可能自己子孫都見唔到 好多香港人將會係咁

如果你未成家

我會答
我會出國留學去外國生活 唔返香港

切記: 唔好主動講唔養佢 政府養佢 CUT家用 咁樣係製造自己同屋企人矛盾 你可以講要去外國生活 由低做起 要生活費支持外地生活
另外
如果係傳統屋企
好多時阿爸阿媽附和

所以 分開講 會好過一次打兩個打佬
但如果真係要向難度挑戰

兩個議題可以發揮:
一係搵錢生活類問題見西樓巴打
二係大陸賣淫搵二奶問題 (老豆自然唔敢亂開聲)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞