民間記者會必須開始

1086 回覆
4113 Like 14 Dislike
利申:廢老一名,好耐以前撈過紙媒、電媒

少少建議
1. 有一個統一嘅新聞發布頻道係好重要
- 要設立一個網站(fb專頁嘅話,不設評論,只接受inbox報料或查詢)
- 要設立一個youtube直播頻道(作用後面講)(要記住配合 livestream services之類服務)
2. 如果真係每日搞記者會,建議有系統分類發布,最緊要唔好長篇大論
- A:簡報當日重要行動 / 成果
例如講:7am / 10am / 12nn / 4pm 成功快閃堵塞紅隧
好似之前另一位CHING提到,要配合簡明graphics
如果可以,應該簡單回應受呢啲行動影響嘅一般市民嘅批評。因為要令一般市民明白
- B:fact check官府指控,避免過於情緒化的駁咀式回應,要用事實反駁官府不實的謊言。所以要有人收集同查核網上的資訊、圖片同影片
- C:每日統計政府的不作為及謊言(好似華郵一直統計特朗普嘅謊言一樣)
- D:揭發警暴、濫權及警察護短行為
例如觀塘差館速龍無預警從高處槍擊記者同示威者
記住要提埋違反咗邊條警例
如果可以嘅話,搵啲警暴受害市民(非抗爭者)簡述自己遭遇
- E:警察違法行為統計數字
- F:抗爭者心聲(每日一兩個就夠,千祈唔好係口號式對白,應該係感性啲,類似天水圍妹妹今早嘅PO咁,要爭取更多非抗爭者市民嘅支持
- G:回應記者提問

由於近日發現有懷疑假記者,同埋防範差佬假冒記者到場拉人,我唔贊成舉行真人現場記者會,改以現場直播方式進行,亦即係我上面提議,要有youtube直播頻道的原因,咁樣可以減低主持記者會嘅抗爭者要面對嘅風險(當然唔需要見真面目)。至於記者係可以响頻道評論上提問,主持人一樣可以即場回覆。

而且,用網上直播記者會最少有兩個好處:
1. 同泛民協商好,每日响記者會舉行時間,請佢地响各區嘅議員地辦現場轉/直播記者會,希望有更多街坊睇到(因為好多大年紀嘅人唔一定會上fb或IG,甚至未必會上網)
2. 新聞界唔使派前線記者去做記者會,而係可以由坐喺冷氣辦公室果班「仙ni牙」或採主負責做

last but not least
贊同各大學學生會支援抗爭者記者會,例如利用警察不能隨便進入大學範圍,咁抗爭者主持可以借用學生會場地,安心做直播,亦可以容易變裝離開

暫時諗到咁多,唔知有無用,有錯請指正

be water, my friends

呢段嘢之前覆响呢個PO
有冇傳理系可以統籌一下
https://lih.kg/1411388
民間記者會 香港人加油
民間記者會 香港人加油
推!!
民間記者會 香港人加油
民陣加民主黨開,加我地既蒙面代表(代表唔係固定)
民間記者會 香港人加油
民間記者會 香港人加油
基本上同意巴打所有points, except G點話設問答環節。唔支持問答環節係因為唔想被帶風向同埋講多錯多。

成個記者會應該盡量簡潔。

避免透露太多即日/將來既行動細節,反而解釋返昨日既行動原因會穩陣d

小弟愚見
民間記者會 香港人加油
push
民間記者會 香港人加油
push
民間記者會 香港人加油
覆 #912 驚落地獄師兄

如果記者會唔俾記者問,咁就變左做單方面發布會

同埋,記者都想抗爭者解釋返某啲行動嘅目的嘅

而我建議嘅答問,係由抗爭者主持可以選擇記者有質素嘅提問至答(老老豆豆,我覺得而家前線記者有時問題實在太廢),如果懷疑個問題會帶風向,抗爭主持都然可以簡單回應反駁或者唔答。而且唔怕俾班記者搶咪嘈住晒

by the way
見有CHing提議搵名人做主持,我有些少保留,佢地係咪可以充分了解抗爭者嘅行動目的?否則講到不倫不類就唔好啦
搵議員幫手
香港在野黨係泛民主派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞