民間記者會必須開始

1086 回覆
4113 Like 14 Dislike
搞大台?
連登係平台多過大台
淨係代表連登仔點睇
支持所有其他社運組織
唔會代表佢地
連登值得有一個更正式將言論對外界發放嘅媒介
香港人加油
帶面具出黎講
唔單止要搞民間記者會,仲要喺十八區搞實體版連登論壇
https://lih.kg/1411864

要令民意完全滲透各個社區
重奪社區話語權
我認為連儂牆要升級成為社區論壇
容許不同意見人士發表言論

論壇可以揀喺每日夜晚7-8點鐘嘅放工時間
俾所有人都有發言機會
好處如下
1. 令啲上唔到網嘅長者或者受單一傳媒污染資訊嘅人士,可以睇清楚事實真相
2. 壯大聲勢,消滅沉默嘅大多數
3. 俾唔同陣營嘅人可以有溝通機會,有好多時藍絲定係親中都唔係樣版式嘅人物,而且義士都需要同佢哋解釋行動嘅邏輯
4. 令tvb 唔再係資訊大台
5. 以社區作為中心,了解民意,究竟民情支持點樣嘅抗爭路線,為日後嘅抗爭行動舖路
6. 最重要係100%和理非!!

但壞處就係一定會有人想借機滲透同搞事
所以必須製定一啲論壞法則

1. 只能動口不動手,討論期間即使意見不同都唔可以動粗
2. 唔可以人身攻擊

其他可以再補充

但以上法則如果要有約束力嘅話,就可能需要有武力支援
警察就算鳩數,我知大家對糾察都好敏感,但如果呢種形式嘅論壇要run落去,就要人調解紛爭同阻止口角所生嘅暴力

大家如果認同,可以集思廣益,睇下點樣有可行嘅方案,然後遍地開花!!
香港人加油
真係要攪市民記招
要報導每日無辜被狗攻擊的市民, 和被捕市民情況, 唔可以得政府記招.
呢個唔係大唔大台問題, 而係市民無自己的輿論宣傳機器就好快俾政府攪散.
不妨參考攪炒巴登報做法, 每日的稿要公開度過先係記招宣佈
認同,推
呢個真
所以唔好長做
唔知大家有冇能力做
但值得試下,反應唔好就cut
但我認為連登,作為一個人人可以參與嘅平台
值得一個正式發言途徑
不過千祈唔好用民間記招做名
我哋淨係代表連登,唔代表其他組織,各有各做
我地立場係支持佢哋,但唔係代表佢哋
即係出佢個名,但係讀連登份稿,咁好難有人肯制,除非你願意俾佢審查份稿。
香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞