原來罷工係要交租

621 回覆
51 Like 894 Dislike
宜家就真係唔洗交租啦,都就執啦
賠300 法例黎
占埋啲小便宜
執柒左佢啦
自己經營不善本身無生意仲想搵員工著數?

以下為參考~~FROM勞工處
僱 主 可 否 因 為 僱 員 缺 勤 或 損 壞 僱 主 的 貨 品 或 設 備 而 扣 除 他 的 工 資?
答: 可 以, 但 須 遵 守 以 下 限 制。 如 僱 員 缺 勤, 僱 主 只 能 扣 除 與 該 僱 員 缺 勤 時 間 成 比 例 的 款 額。
僱 員 損 壞 或 遺 失 僱 主 的 貨 品 或 設 備, 每 次 只 可 按 值 扣 除, 以 不 超 過 港 幣 $ 300為 限, 此 外, 在 這 情 況 下 扣 除 的 工 資 總 額, 亦 不 得 超 過 僱 員 在 該 工 資 期 工 資 的 四 分 一。
香港本地細鋪可以開咁多分店原來就喺因為一直剝削員工咁解 叫咗你地班碌柒開工呀 唔喺公司要你地班冚家拎貼租呀
垃圾公司 租都交唔撚起 執柒咗佢啦
老闆良心開鋪 真蝕住做 屌你老母 我講D員工啊
原來做生意係要包賺錢
唔使驚 以後都唔使交租咪得囉
賣埋啲垃圾香水 得傻閪先會買
呢個叫michael應該係hr姐
係咁加租減租個個應該係開辦人Lisa推到有Lisa電話
屌你老母做生意包賺錢係有風險嫁啦 on9
#我係香港人
#我會參與8月5日三罷
#罷工罷市罷課
佢地咁怕冇錢交租事小
人工永遠貴過交租
有冇錢出糧比人先
睇黎佢地以後都唔洗交租了
辭職啦
點解啲字有大細 改圖?
一個反送中
真係咩蛇蟲鼠蟲
陰招賤招引哂出黎
我都係係某fb group見到,有人post
夠膽就開單比個細囉
吳亦俊(Michael) 俊你邊撚度俊呀,睇過?

果然擅長財務, 識搵員工收租, 生意必賺!

https://www.capital-hk.com/feature/interview/lisa-and-sara-diy-xiang-shui-pin-pai-gong-ben-tu

老闆之一呀!
唔識management既人做老細/manager 真係好中大鑊
嘩!之後差少少買左!差少少中伏
好彩冇買 以後都唔會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞