「救人!」世紀最大救義士唯一方法 正式上線 第二波

476 回覆
915 Like 5 Dislike
Pushhhhhh
我係咁send,希望各位巴絲可以自己打/改下,個感染力會強D,當然參考都冇問題,我手腳慢,依家先20個

有關香港近日社會狀況,一個年輕人不情之請

普查策劃科(二)
普查行政組(一)
林女士,陳女士,李先生:

對於香港最近一個多月的情況,相信我不必多言,大家亦心中有數。
我只是一名學生,人微言輕,但每逢合法,和平示威,我都必定參與,希望令香港重回正軌。
可惜,港府似乎並不在意市民意見,一意孤行。
所以,我非常希望,三位前輩可以撥出些少時間,參與8月2日的集會,表示你們對市民訴求的支持,或許也對港府的不滿。
最後,三位也不認識我,我不敢妄想要求三位前輩罷工,在似乎所有方法都失效時,向政府施壓。但如果三位能夠參與罷工,勇敢地站在市民一方,我實在無法表達我的喜悅和感動。
8月2日我也會到現場支持,希望能見到三位。
謝謝你的時間
出現了第一個負皮 邊個柒頭 同我出黎認左佢
全民8月5日大罷工!五大訴求,缺一不可!
雙普選一定要排最頭,仲要好似美國咁設時限係2020年之前落實

全民黑衫、口罩同頭盔,返工返學行街,唔擺工既日子一齊做,將抗爭帶入生活,保護示威者
https://lih.kg/1379839

當新移民夠多,雙普選自然會落實,港共明顯會用偽民主反真港人
(雖然係舊post,但都想人諗下,一定要止左血先)
https://lih.kg/1328467

光復香港,時代革命!
--------------------------------
想比更多人知道其實而家呢一刻基本上得番香港獨立呢條路,
我知好多人未準備好,我知而家急唔黎。
但係想大家思考下,種下一個思想,唔好屌我住。

而家就算有真普選其實都係under中共!!
咁唔通去到2047再抗爭過咩,西方國家都出唔到手幫你地。
因為白紙黑字寫明50年,西方國家唔好話出手,連發聲既正當性都冇啊

可能好多前人都係到諗點解英國當時唔寫999年!
可能好多我地呢代既諗點解上一代冇去抗爭!
可能好多下一代係2047係到諗點解我地唔直接爭取獨立!!!

我地唔可以好似上一代咁,計好哂數50年後都死左啦,唔好理啦。
我地唔可以再咁自私啦,過埋2047都嗰頭近啦,之後再算啦。
我想我地既下一代唔需要再為呢啲事再受苦啦,我只係希望下一代可以係呼吸住自由既空氣出世係呢個地球上。

所有既問題,所有既恩怨,係我地呢代到解決哂啦,好嗎?
所有問題去到最後只會追究到主權問題,希望大家思考下。
今次搞到咁大真係最後一次反擊同最大力量。

BTW,五大訴求,缺一不可!
雙普選應要排最頭,仲要設時限,最好2020年之前!
唔係我
哇 我睇完我覺得好感動
慢唔緊要 心意補救
Pish
有可疑
icac個個都冇email
民政署個list好長
佢地已經比人打壓啦, 十萬火急呀巴打, 我真係建議搞左呢個先, 我出面推左幾十個POST都推唔到上熱門....要你呢個幫手.

律政司發言人指,司長鄭若驊的檢控決定是按《檢控守則》行事,不會有任何政治考慮。前刑事檢控專員江樂士就譴責以匿名信批評檢控決定,損害本港司法制度。

律政司發言人是回應一批聲稱律政司刑事檢控科人員發公開信,批評律政司司長鄭若驊主要考慮政治因素決定檢控涉及大型公眾活動的案件,而刑事檢控專員梁卓然未能把關。

發言人指,鄭若驊及梁卓然對完全沒有事實根據的指控感到非常遺憾,指鄭若驊有憲制責任和職責,就刑事檢控工作作出決定及監督,檢控與否的決定必須按證據和法律進行客觀和專業分析;又指梁卓然亦一直按《檢控守則》行事,他會帶領刑事檢控科團隊繼續以同樣專業態度,處理刑事檢察工作。

前刑事檢控專員江樂士指,公開信的指控沒根據。

前刑事檢控專員江樂士說:「事實是這些人匿名,顯示他們只是懦夫,未能證實指控。若這是真的,這會引起關注,但他們透過打擊同事,試圖削弱刑事檢控人員士氣,這顯然要被譴責,而且極度遺憾。若果是惡作劇,即是有外人意圖製造部門糾紛,令市民對法律制度失去信心,同樣應該譴責。」

江樂士認為,聯署信件的人士已有利益衝突,不應該再就相關案件提供意見;但他相信現行檢控官都是專業。
http://news.tvb.com/local/5d42bfa2e60383605affcdfa/%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%8F%B8%E6%8C%87%E9%84%AD%E8%8B%A5%E9%A9%8A%E6%8C%89%E5%AE%88%E5%89%87%E8%A1%8C%E4%BA%8B-%E6%B1%9F%E6%A8%82%E5%A3%AB%E8%AD%B4%E8%B2%AC%E5%8C%BF%E5%90%8D%E4%BF%A1%E6%89%B9%E6%AA%A2%E6%8E%A7%E6%B1%BA%E5%AE%9A
Pushh
#我係香港人 
#我會參與罷工罷市罷課

8月2日 公務員罷工集會
8月5日 一齊罷工 7區集會
del撚哂啲email
「救人!」世紀最大救義士唯一方法 正式上線 第二波
https://lih.kg/jCnOHxX
#157 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

有巴整左mailing list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞