[徵旅伴] 四川稻城亞丁及西藏色達 (川西線)

86 回覆
1 Like 72 Dislike
你fd係去邊到旅行比人check先?
其實我都驚比人check搞到去唔到四川同西藏..
我諗住出發前,係手機刪走哂示威抗爭既相片...
8月頭先上完大陸去深圳,無事wo
點解10月中去,D樹都變枯萎既你張圖?
我11月中去,驚全部葉枯哂無紅葉
西部無咁支那化嫁...
全日係稻城亞丁,比我打死都要行上五色海..
因為無下次,下一次去唔知要幾時
嘩靚到仆街...聽人講10月中先係最靚..我11月中怕乜都無...
同埋香港人入到色達咩? 見你有張係色達....
希望拎手機可以影到你依D景啦..
你係包車? 有無攻略?
近排香港抗爭,我都怕返唔到落黎
我諗唔會咁痴線嫁,依家抗爭期,大把中年人返大陸la
9月去自殺? 係指未出紅葉? 定講抗爭比人和諧?
同埋機票點會貴過歐州...2400蚊ja
通常亞丁要兩日先玩得曬,除非你地放棄珍珠湖唔去,直接牛奶海嗰邊,一係就好早出發,玩得好chur。我今年5月尾去左,感覺就係如果冇時間,珍珠海可以唔去。同埋預多啲錢,入左園區,上去牛奶海嗰頭嘅車要再另外俾錢。
巴打去色達會唔會睇埋天葬?
千奇唔好...我認為珍珠海係三個之中最靚,其次係牛奶海
一朝早8點半左右上到去,上面個雪山會成個倒影係個湖到,已經有幾個阿叔set好晒腳架
我on99冇諗過打直相機影 實景靚10倍
頭兩張係色達,有經過關卡,但真係忘記左有冇check身份證
不過當時係壇城聽到有個阿姨話自己係香港人(香港口音),黎過色達幾次
亞丁係上年10月18-20日既事,當時好多樹葉未黃,應該過多一個禮拜會更靚
我獨遊所以成個trip都係坐大巴,最短個程都5、6個鐘,汶川>馬爾康>色達>康定>稻城
有無話包車同酒店預幾錢?
去到俾人check 手機 再靠你暴動

Btw 我搵機票平均來回5500 蚊 你2400 係單程?
亞丁我會係入面住一晚,姐係共玩兩日啊..
珍珠海一定要去吧,只係牛奶海睇下到時夠唔夠體力上去睇埋..
色達我會去睇天葬呀,只係怕檢查入唔到去...
其實我係報"馬窩蜂"果D拼車團...
真係好撚靚,我得iphone7影相..
師兄你有無用到氧氣筒/食高山藥?
嘩...真係1個景點去另1個景點要坐5-6個鐘? 坐到屎忽痛真係...
我依家暫有3個人包車,諗住坐坐下車見有靚景,就同司機講落車影相..
因為我11月10號先去,我諗唔多人唔塞車,可以隨時落馬路影相..
只係怕11月10既紅葉枯哂
8天行程
3900蚊包哂車+酒店了....
伙食每人夾100蚊1日包三餐吧
可能你10月中旺季吧?
我睇11月中,來回都係2400左右 (四川航空/中華航空果類)
我諗住出發前,刪哂示威相片,再登出tg gp,等佢地查唔到我有參與過..
可能天氣關係啦,我去嘅時候個湖面冇又咁清喎
我五月去嘅時候都好順利入到,其實佢檢查站得一個,過到嗰個就ok。保守起見帶部舊電話俾佢check啦
仲有吖,佢地會捉黑車,所以你上馬窩蜂嗰啲,最好要問清楚個司機有冇旅行社合約
有食高反藥,可能係馬爾康(海拔2000幾)過左晚,加上去到色達頭個晚冇沖涼,成個trip都冇高反
一個城去一個城真係坐到屎忽都痛,最後由稻城返成都朝早6、7點鐘車坐到夜晚8點
當時係未有陽光照射落黎,所以成個湖倒影晒個雪山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞