御藥堂蟲草靈芝好唔好?聲稱全破壁,測試結果僅5%

36 回覆
67 Like 4 Dislike
【本報訊】市面上靈芝孢子食品五花八門,大多數標榜孢子「全破壁」或破壁率達99.9%,聲稱對人體療效較佳。不過,消費者委員會測試發現,16個抽驗樣本中,半數的孢子破壁率低於90%,效果最差的御藥堂全破壁純靈芝孢子,更只得5%破壁率。御藥堂質疑消委會測試「未夠班」,今日在報章刊登廣告反擊。

御藥堂質疑消委會測試
對於消委會抽查的部份靈芝產品含其他成份,但沒有在包裝列明,衞生署表示,根據《中醫藥條例》及《中藥規條》,一些例如維他命E的賦形劑是用於防止產品氧化,不一定要註明。
御藥堂市場部經理黃先生質疑,消委會測試能否驗出真正的破壁率,「如果我哋只係用5%當全破壁,咪好戇居?」他說現時全港沒有一間合規格的實驗室能驗出靈芝孢子的破壁率,該公司自03年起已於屬國家級的廣東省微生物分析測試中心接受化驗,「學術level肯定高過消委會。」

記者:白琳 鄧凱欣 黃偉駿

尋日喺TVB仲見到御藥堂滴雞精廣告,點解個牌子出曬名差仲有人買
有冇link?
蟲草當年香港電台都有測試過,但已經搵唔番link
老母成人買 俾佢睇下等佢唔好燒錢
[red]國家級的廣東省微生物分析測試中心[/red]接受化驗,學術level肯定高過消委會

你估下香港人信邊個?
香港加油

5/8 九巴不合作運動 正式啟動!!!
https://lih.kg/1390913
推理:為何在同一標準下檢測其他牌子可以得出90%以上破壁率,而只有御藥堂僅5%?
國家級的廣東省
國家級的廣東省微生物分析測試中心
在5%的樣本中含有大量填充物。廠商意見,御藥堂產品代理商亦交來破壁率達99.81%的國家級公正性檢測機構報告。然而,本會顧問發現在報告附上的圖片中,有多處顯示孢子有堆疊情況,反映檢測時樣本處理不完善。
「如果我哋只係用5%當全破壁,咪好戇居?」

1. $5嘅嘢聲稱值$100咁賣 唔係叫on9 係犯罪 係賤格
2. 消委會嘅測試唔一定喺香港做 以前好多測試都拎過去外國做 咁都冇留意就回應 呢下就真係戇鳩
3. 廣州測試 戇鳩
藥箱變左個爛鬼箱
國家級的廣東省微生物分析測試中心接受化驗

早已知
如果要食靈芝呢類保健品,市面上暫時最好係維特健靈,其次係金靈芝,因為呢兩間真係用靈芝(即係亞媽拎去煲湯果舊嘢),而唔係靈芝孢子,因為孢子只係種子

我10幾年前係一間保健品公司做過,我公司都係用靈芝做保健品,所以攞晒d靈芝同靈芝孢子去做檢驗,check左得出結果就係
如果要食靈芝呢類保健品,市面上暫時最好係維特健靈,其次係金靈芝,因為呢兩間真係用靈芝(即係亞媽拎去煲湯果舊嘢),而唔係靈芝孢子,因為孢子只係種子

我之前係保健品公司做過,我公司都係用靈芝做保健品,所以攞晒d靈芝同靈芝孢子嘅保健品去做檢驗,check左得出結果就係用真正靈芝先掂。所以有時價錢真係反映到一切。
你老母就破壁
安慰劑
錢多人傻應該少數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞