男朋友將一週年搞到一鑊泡

405 回覆
105 Like 1591 Dislike
琴日係同男朋友一齊一週年
我份人覺得生日唔洗特別過
反而週年就想特別啲
事前都有同男朋友講過
佢平時工作好忙
所以我有講到想佢陪我食西瓜蛋糕同埋魚生飯

咁我琴日滿心歡喜打扮得好靚
6點出到去佢公司樓下等佢
點知佢叫我去times squares等 最後7點先到
一到就話佢買左戲飛睇spiderman
我見佢想睇好耐又買左飛
所以都無出聲 見得返一個鐘食飯
根本食唔到我想食嘅野
我就話是但食 最後去左食車仔面
因為係一週年 廢事搞到大家唔開心
所以我全程都扮開心
今日同佢講返我嘅感受
佢完全覺得無問題 話食左魚生飯仲點食西瓜蛋糕
所以無打算陪我食

事後真係覺得男朋友無將我嘅說話放上心
佢都唔係A0 點解可以咁唔理我感受
完全覺得佢唔重視我 只係諗自己
係咪男人未過30都係咁?
唔係好識氹女仔同顧人感受
我都想男朋友可以關心多啲我
唔知仲可以行幾耐 唔想幫人教男朋友

利伸: 我係絲

我前幾日生日都係咁
淨係想要個生日蛋糕
點知男朋友兩手空空咁黎
係一齊之後第一個生日
真係好失望
佢買戲飛之前有冇問左你先?
如果冇 你叫佢自己睇飽佢
先斬後奏 夾硬逼人改行程要同佢睇戲on99
不過如果佢當初冇應承話同你食西瓜蛋糕魚生飯而你一廂情願咁就代表你兩個溝通有問題
留返啲錢買gear好過
有傾過話會睇 但無講明係個日
我whatsapp提議左
佢答好架 點知原來佢有自己嘅諗法
但又唔話我知
咁下次要溝通好先啦傻豬
我都覺得你地溝通好有問題
以為一週年可以慶祝下
點知最後同平時出街無分別
仲要全部都唔係我想做嘅野
同問,你地一開始有冇傾好行程先?如果有而佢突然改的確係佢錯。但冇的話你一廂情願就係你蠢。你想特別過就一定要傾定先,除非佢想比驚喜你。

歲數未必係一個問題,經驗先係一個問題,你地一齊經驗的每一樣件事都你你地的經歷。唔好話唔想同人地教仔,你點知你地唔會一世?你點知唔係人地教你做女?

溝通係最重要,你講左但佢覺得冇問題咁分囉,大家的理念都唔同。你想繼續就認真傾多次,睇下下次可以點樣配合對方,傾下會唔會做補償,始終紀念日都過左。唔好以為遷就對方就係為佢好,對方只會覺得理所當然。
溝通好重要,唔係相處耐就一定知你諗咩
反之估估下唔啱你心意,人地又唔知,咪出晒事
你唔講 人地成世都唔知你諗咩
可能佢恃住你順得人意掛
真係好衰 恰人既
拍左一年就咁
屌番佢屎眼
乜野西瓜蛋糕呀
好好打咩你
我知佢唔知做咩好 所以我提議
佢聽完都有話好架
我當初都以為佢叫我去times square等係會比驚喜我
結果咩都無
大家都傾左唔需要禮物
食飯慶祝就夠
但最後食嘅都唔係我expect嘅

一年黎都忍左幾次
我都唔知捱唔捱到落去
傾過佢話會改嘅
但唔會改得多囉 份人木木獨獨
唔識氹人
咁我又真係順佢意嘅
唔敢當面發佢脾氣
你有無鬧返佢?
佢都好離譜喎
生日都唔準備下
我有講到架 有要求到
佢都話好 有應承到
但最後同個plan完全唔同
你地岩岩一齊個時,佢係唔係都係木木獨獨,唔識比驚喜人?如果佢一直都係咁,你諗番你當初點解會同佢一齊。

睇你講其實佢都有改佢都肯改的,始終只係一年,比多少少時間佢囉。同樣地,會唔會佢都有接受唔到你的地方但冇同你講?或者講過你冇改?

一段關係係相向的,溝通好重要。大家都有改變,有成長到,先會改善段關係。
敢唔敢發脾氣要睇你鐘意佢多d定佢鐘意你多d
關事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞