[ 選區 ] 我整左一個比全民 Fact Check 區議員嘅 Database

407 回覆
806 Like 1 Dislike
貼左條Link先
https://hkfactcheck.github.io
TL;DR: 招募首批Admin, 留 tg

=========================================

嗱,就咁嘅,我知道香港人而家好忙,每日都有幾件事甚至幾十件事要關注
但唔好忘記我地黎緊 10 - 11 月都有場硬仗要打,而為咗哩場仗好多連登巴絲已經做緊準備工夫

小弟不材,對於選舉政治野真係識條鐵,但覺得係講選舉之前,全香港人有必要認識下身邊嘅區議員呀 社區主任呀 等等每日都照顧緊我地社區生活嘅人。好多時佢地嘅工作係無人關注,例如係區議會會議發過咩言呀、投過咩票呀,係佢地自己Facebook出post關注過 d 咩事件呀,媒體有咩相關報導等等

而我就希望為善忘而且每日都要關注唔同事情嘅香港人做一個資訊平台,搜集返每個社區服務人員嘅事跡。

(上圖為 Admin 視角)

目前構思哩個平台需要有幾大原則/運作方向
1. 我會分批加人做 Admin,Admin 負責做Research,睇會議記錄https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/tc_chi/meetings/dcmeetings/dc_meetings.php,投票結果,人肉Google,將你認為值得關注嘅事實加落系統
2. Admin 同時需要審批其他 Admin嘅 submission。審批用 Up vote down vote 形式,當up vote <= down vote 嘅時候果份submission會自動隱藏。Submitter 係無得做up vote/down vote,換言之所有Submission 必需最少有一位 Admin審批
3. 叫得做Fact check 我地需要對 "事實" 執得好緊,任何 Submission 一定要有 Source 去 Support,而且Source 必需要係公開傳媒、政府官方網站等等。 Admin 只需要整理事實,唔需要加個人意見感想落submission
4. 目前Public view 只會見到現任區議員 (屌我人肉對Wiki對左4百幾個區), 但 Phase 2 會加入社區主任社區幹事
5. 最重要:哩個平台 並非選舉宣傳!如果只係變成宣傳網站亦都再無意思。平台目的係比香港人站喺最真實嘅角度去認識服務佢地嘅人

暫時我需要
- 一批大約 20 個 Admin 去試 Run,同時係一個Working group 深入討論內容嘅準則。如果順暢無問題 Phase 2 我會將 Admin 人數增加至過百人以上,甚至Cover 每個選區。留 TG,哩 Round 我會比較小心揀人,原因係揀錯五毛後果可能係我要清 database,如果揀唔中你或者爆人,唔好意思先。另外亦因為上述第 5 點,謝絕所有有意參選人及團隊成為 Admin。
- Front End IT (1-2個) 幫手執下 UI 果 d。留 TG
- 如果有法律界人仕方便可以比下意見。留 TG
- 如果大家急不及待想報料,可以 Send Email

歡迎大家係哩度比意見。

全民 FACT CHECK

小小預告,IT犬隻團隊即將有其他Project出爐,請大力支持
推!!!
push har
推 !要整成app 放便大家睇 除左by profile 之外 希望可以整parallel comparison 一次過比較唔同人係同一topic 比較
無頭像無基本資料 要唔要幫手加返d簡單info先
小弟眞係不材,對app 無研究,有App撚嘅話請揚聲

頭像同政黨logo 我已經預晒位放,但驚授權問題,所以暫時dummy先,First page 有叫政黨同人仕 email 我授權
(定其實唔使授權?)

https://www.youtube.com/watch?v=ErY1NGl2p_M

https://www.youtube.com/watch?v=wGX_Vgq-1G0

光復香港!時代革命!
Liberate Hong Kong!
The Revolution Of Our Times!

五大訴求
1. 徹底撤回逃犯修訂條例
2. 釋放所有因反送中被捕人士並承諾永不追究
3. 撤回612暴動定性
4. 追究警察濫權濫暴(包括721元朗官警黑勾結事件),成立獨立調查委員會
5. 立即實行雙普選

Hongkongers 5 Demands:
1. Full Withdrawal of the Extradition Bill
2. Retraction of the Characterisation of the Protestas a Riot
3. Release all Arrested Protesters
4. Accountability for Police and Yuen Long White Shirts Brutality
5. Implement Dual Universal Suffrage

時間無多,政府拖字訣,想我地自亂陣腳,行動規模必須升級
高汁 要推
首先好多區議員都係立會議員

另外哩個website 要變立會Fact check 有幾難?
最後我咪又要寫script 倒data
超級有用!希望可以推到全香港人都知
推一推,85就罷工
FACT CHECK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞