如何成為陪審團

302 回覆
969 Like 3 Dislike
比陪審團否決權更加有效救到義士嘅方法!!!!!!
https://lih.kg/1387585

唔會有呀 因為律政司根本唔會係高等法院告

1. 暴動罪可以係區域法院告 而區域法院只有一名法官審理 冇陪審團
2. 魚蛋革命係區域法院提告嘅暴動案定罪率係100%
3. 天倚就係喺高等法院原訟庭靠陪審團甩咗煽惑暴動罪
4. 魚蛋革命暴動罪罪成最高刑期係7年 亦都係區域法院可以俾嘅刑期上限
5. 依家社會氛圍根本唔可以同2016年比 陪審團審訊對檢控一方風險大好多

所以,律政司除非真係咁大自信要攞7年以上刑期
否則,今次極大機會都係喺區域法院告先係safe prosecution
我前年到而家都只係收到第一封,冇覆過,亦冇收到第二封。有巴打指覆完隔一排就收到第2封,如果係咁的話早覆無妨。
收到
Push
我都記得,我個年代都係一grad自動入
唔係全部都要覆
我個封係話已入 唔洗覆 之後會再通知
Push
Push
米發夢。我 grad 左一年就收信,即刻覆左。其後連續三年都被 random 抽中。去到法院,好似選美咁,控辯雙方律師都有權 DQ 個樣唔啱睇嘅人,剩番落黎重要現場抽簽。三次都無被 DQ,但三次現場都無被抽中。之後被解除做陪審員責任。咁長氣,係想講,就算入左 list,被 random 抽中審義士嘅案,無被 DQ,現場又被抽中做陪員的機會係 0.00000000000000000001%。
無收過

之前收左信叫填rop18,後尾淨係比翻呢張卡仔,係咪就叫on list?
“香港需要你“
“我地都係香港人,我願意罷工“
“為了僅餘的自由“,加幅罷工圖
“你幫助過前線嗎?“
“為了香港,我們絕不放棄“
“勝利之路“
“謝謝你,香港人“
睇佢個字句
個form似係真係純粹update info
anyway填定update無死
愈多理性既人係個pool入面,義士得到公平審訊既機會就大一分,講完。
我記得我第一次收信已經收到呢一張
我grad左幾年
有機會轉左程序,我17grad只收過第一封。
收過第一封信,覆過之後淨係收過張卡,係咪要打電話去先收到確認信?
Push
Grad 咗幾耐先有呢份野收到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞