如何成為陪審團

302 回覆
969 Like 3 Dislike
上網查咗陪審團制度的資料,大家入嚟討論下
https://lihkg.com/thread/1388494/page/1
ive狗冇咁既權利
唯有輕輕一推
等所有人睇到
聽講抽中時會問有冇了解過相關事件 睇過新聞 如果有會話你可能有偏頗唔比做
有冇過來人分享
求Non-local做法
唔係本地u grad 點算?
(請即行動) 大家一齊成為陪審員啦!!!!
https://lih.kg/1389440
EMAIL 去邊度, 我U GRAD 左好耐, 都冇收過
要send封email去immd確保自己係個list度, immd信唔過嫁
全日制大學畢業生至有資格?
唔好再講陪審團喇

"再咁樣煲呢個陪審團否決權,我係律政司都唔會掉隻case去高院啦,明知好大機會大家會用陪審團黎影響
區域法院無陪審團的,佢可以係區域法院審
唔知有咩分別既話我講講。區域法院(DC)只可以判到7年以下,高院(HC)就七年以上。

雖然暴動罪最高判10年,但律政司都可以揀係district court審(只係唔可以判多過七年)
陪審團否決權,根本唔係一個正當既權利。講到白只係陪審員暗打底裡覺得不公義,然後唔理法律咁樣作出有利被告既決定
本身陪審團否決權就唔係一樣司法制度會acknowledge既野,講真,你自己有自己想法,咁一開始要法庭黎做乜?所以唔該大家唔好再煲陪審團
咁樣煲落去,有陪審團都變無陪審團呀"

睇番案例
曾蔭權有陪審團都可以被DQ 及解散
而梁天琦直頭無陪審團
send左email成個禮拜都未覆
冇架喇,依家電話同email都唔會覆你係咪喺list入面,
太多巴打打到爆咗,人地以私隱權拒絕答,要寄信
然後佢會寄返封信話你知喺唔喺個list入面
有同案件相關專業知識係唔係唔做得單案嘅陪審
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞