[入嚟幫推]港大學生比毅進暴徒攻擊!!!

407 回覆
2820 Like 3 Dislike
先生/小姐,我而家跟據警察通例 Police General Orders 第20章 第14條要求你出示委任證,麻煩請你合作。
如果你無法出示委任證,根據香港法例第228章 第22條,我有合理理由懷疑你干犯假冒公職人員罪。

第一次「請你出示委任證」被拒的話,應警告佢「拒絕的話,會懷疑你冒警,會請身邊朋友開live,將來你所講嘅每一句都會作為呈堂證供」。
第二步,繼續請佢出示委任證,拒絕的話,俾多兩次機會佢,根據警察通例,(一)便衣人員與巿民接觸時,不論是否當值,在行使警察權力時,必須表明身分及出示委任證。(PGO 20-16)」。
三次請求都被拒絕嘅話,可向有證警官報警,懷疑有人冒警。
如果警官代為出示委任證的話,就話仍然要求該名警員出示委任證,你要紀錄並保留日後向監警會進行投訴嘅權利(視乎該名警員有啲咩唔恰當嘅地方)
(728)沒有委任證自稱警察人士恐嚇HKU學生
https://youtu.be/dWw__R-eIm4
http://sendvid.com/ar5mkpjo
真係癲狗黎
推校長上前,要佢用普通人身分企最前
屌你老母
警犬死全家
全家落地獄
冇負皮三毛被擊退?
pish
Push
連Kong U Space都讀唔到既狗點會唔仇Kong U學生
我哋connect左太空好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞