[討論]葉虎數簿

555 回覆
1443 Like 2 Dislike
Reddit 有人翻譯咗:

The first note refers to a list contestants for a tug of war game, most likely one held during the sinhala tamil new year on the month of april. The second page basically has nothing I can translate since its a rough sketch of numbers for something. The third page most likely refers to a collection of money for an event. Hope that helps
推到大家見到香港宜加有幾黑暗
Or IRD?
pish
民間獨立調查率先啟動
Push
一樣向緊19.05呢個方向諗
睇咗幾個亞洲國家兌港元嘅最新匯率

巴基斯坦: 1HKD=20.5223PKR
斯里蘭卡: 1HKD=22.5277LKR

就咁睇呢兩個最有可疑

緬甸: 1HKD=192.962MMK
尼泊爾: 1HKD=14.1646NPR
馬爾代夫: 1HKD = 1.97606 MVR
寮國: 1HKD = 1,119.56 LAK
柬埔寨: 1HKD = 521.578 KHR
孟加拉: 1HKD = 10.8107 BDT
不丹: 1HKD = 8.81156 BTN
collection of money for an event.
https://www.ntdtv.com/b5/2019/07/27/a102631463.html

7月11日李薊貽在十八鄉鄉事委員會就職典禮發言後,連儂牆就被破壞。
借借位
集思廣益,集中對728有用既意見,
入黎推你覺得有用既post亦可

[鋪鋪俾狗圍] 入黎放低你既戰術意見
https://lih.kg/1374586
然後7.12 就有條數係本簿到?
第二幅圖既數學計法我係另一個post share左 #227
唔知有無用 可以參考下

YIP FOO架車入面...係咩文字...
http://lih.kg/jvAiAKX
#227 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我都係 cop過黎方便討論:

D字唔知咩意思,但係第二幅圖裡面一格格d數我諗我大概明計緊乜

每一個日期係一格,第一行寫住Bo隔離第一個個數x400,再加右面果個數(如有),就係最右final個數。例如7月24號 5x400+300 = 2300;7月25號 7x400+200 = 3000;7月22號 11x400 = 4400 同最頂10x400 = 4000。

然後之後幾行都係減數,呢個應該唔洗例子,7月24號果格計得好明顯,最頂果格都同樣計法,係7月25號佢計漏左最後一行 可能臨時加落去掛

另一觀察出黎既係 通常都係Bo(應該唔係英文字母, 用類似代替住好講d先)做第一行。其他人名/項目不定,但Bal/Balo兩次都係-200,唔知有無關聯。

意思我未諗到,淨係睇到數學同symbol上既計法,其他靠各位巴打加油喇
計返RMB?
公開左先好
唔公開唔通報警咩
你想警察黎幫佢毀屍滅跡?
我認同呢個計法
但係得罪講句,呢版係第一頁,而一格格有日期既果版係中間都已經2016,呢版d數會唔會係再舊d既呢?
即係中共資深嘅催員?
所以是2016/17 數簿?無大作用?
有一間由尼泊爾人開的士多,令不少南亞裔人在附近聚集。

元朗南邊圍一名19歲尼泊爾青年遭數十名大漢圍毆,當場遭利刀割頸喪命。由於兩幫人疑有黑幫「和勝和」背景,為利益隨時掀起更多仇殺,警方大為緊張,事發數星期以來不斷搜村及圍捕疑兇,以圖重挫區內黑幫銳氣。被黑幫吸納的少數族裔,以「膽正命平」的尼泊爾人及巴基斯坦人為主,多從事曬馬、打鬥和販毒等勾當。由於他們喜愛聚居,近年越來越多人搬往元朗,使該區少數族裔的罪惡問題更趨複雜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞