[有圖]呢個now女記者叫咩名?

1001 回覆
1889 Like 159 Dislike
tvb最少低過市價一兩成

發夢喺入面做
問過記者朋友,人工係萬4.5左右,做左成年。
開咗咁耐都冇名
佢係咪文雪萍?
https://medium.com/@kengoreads/%E8%A8%98%E8%80%85%E7%94%9F%E6%B6%AF%E5%8E%9F%E6%98%AF%E8%B3%A4-2e78f2077747
唔好見係健吾嘅嘢就唔睇,佢真係講緊香港成個新聞界生態

我自己讀緊 journalism,人工低工時高係事實,不論大家見到嘅新聞主播,採訪記者都係低人工,仲要每年加幅細

早排先流出cctvb為穩定軍心所以加人工,新入職加到15k,已經係同行較為高嘅人工

入得傳理系,成績唔會好差,最出名嘅BU 樹仁收生呢幾年收around 22分,CU HKU就更高,唔好睇少記者嘅專業,高分唔代表啲咩,但起碼係應該獲得更多,連毅進仔都2 30k一個月,記者拎住呢份人工,仍然維持自己嘅專業,希望大家真係鼓勵多啲,欣賞多啲專業嘅記者,例如有線中國組,新聞刺針,立場,蘋果等等

「警察唔知咩係專業,等記者教你」

ps紅媒同cctvb嗰班泯滅良心唔中立嘅仆街就收皮死全家

光復香港 時代革命

希望答到大家心目中嘅疑問支持下記者們
發夢10年前零經驗入行 得7k
過左probat加到9k
而家新同學仔畢業最少都有11k
有啲經驗可以13-14k
但好睇邊一間做
細粒過女仔就話人大隻
終於有人知
用手機 手殘㩒錯負
屌細力啲
[置頂 728上環見]香港首次旗手小隊上線啦!
https://lih.kg/1374922

光復香港 時代革命
社工都可以有2,3皮or up人工
唔明記者得點解無
記者仲辛苦過社工
我屌晒你地老母 正經野唔做係到反起記者 無撚野呀
起薪咁低都算
但加幅都咁低?
加幅一年2-3%?
人地做記者為理想為公義
唔似班狗為錢出賣良心
當然唔只記者 好多工都underpaid
同問
Big 4 都起薪14 15k, 做3年都過20k
想知記者會唔會都係咁
記者又低人工又辛苦
好尊重佢地
唔交稅俾警察,交俾記者好過
姓關
叫關你撚事
寫野嗰d編輯 專題記者幾錢
我覺得嗰d都好勁
要識好多野
有時要自己查埋案咁做好多research先出到一篇報導
黑警班垃圾憑乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞