200萬香港人示威? 外交部華春瑩:我提醒你,中国有14億人

399 回覆
42 Like 2020 Dislike
Tg有人放晒瑩瑩全家既料上去,任睇
link
垃圾仲未死
為左200萬矖冷14億人
好撚驚
on99
十四億人又點
出黎示威未又係比你地滅聲
你地又唔係民主國家,人數大晒呀?
我提醒你,在非洲每60秒就有一分鐘過去
叫佢搵嗰14億人係天安門示威一次支持一個中国囉~
提你老母
哦 關我撚事
行撚開叫佢,佢顧掂佢自已先啦
因為緊 又 爽
我提醒你 你地有解放軍
大過你
咁你咪放哂14億人出街,比佢地響大陸示一次威集一次會囉,做個社會實驗睇下。
好撚驚
所以支持政府個班人只是佔全中國的0.0000000000x%
我地200萬就上左啦
14億 ......不如你試下搵到 0.002% 人出黎 比佢地上街先算啦
【新加坡國父李光耀,點睇「Being Chinese」?】
.
十年前,已故新加坡國父李光耀接受〈海峽時報〉記者一連串訪問。佢談及新加坡未來發展、與鄰國關系、外來移民等問題。

◆問:隨著中國越來越強大、越來越有影響力,中國人對新加坡既態度會唔會有所改變?
.
◇答:當然。佢地會期望我地更尊重佢,「你必須尊重我」。佢地話大國小國,同樣平等,佢地唔係霸權(hegemon) 「bu cheng ba」。
.
但係,當我地做左D佢地唔鍾意既野,佢地就話你損害十三億人民既感情,「 shi san yi」。掉返轉,佢地搞到我地唔高興咩?都只不過幾百萬 人— bai wan — 唔高興。So please know your place.
.

(註:「bu cheng ba」、「shi san yi」、「bai wan」呢三個名詞,李光耀真係用普通話複述一次。)
.
.
◆問:有D人相信,你可做全球村人(global citizen)呀,你可以做新加坡人,同時又返去你既中國根(roots in China)。你點睇呢?
.
◇答:根本就無咩國際公民(a citizen of the world),你可以選擇做某國家既國民,新加坡又好、馬來西亞又好。又或者返去你既中國根 — 去香港、台灣 — 最後成為一個中國人。
地球村提醒你全球有75億人就算扣除支那都仲有61億

[勁近影到,一定要推] 721上環天橋上無預警下向人群開槍
https://lih.kg/aaBpntU
習維尼小學學校校友口交式恐嚇
會員number3字頭,block得,用連最基本人權都冇嘅新疆集中營嚟同香港對比,你都冇撚腦。你真係身在福中不知福,仲有咁多人幫緊你條廢柴爭取緊福利

單機啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞