[認真一問]人類史上有冇邊次示威係超過200萬人

41 回覆
104 Like 0 Dislike
食食下飯諗起
睇維基連六四都係150萬咁上下
香港有冇機會申請到健力士世界紀錄
就算唔得可唔可以收窄到史上最多人數既和平示威

讀得書少有錯請指正
https://www.post852.com/278780/%E5%8F%8D%E9%80%81%E4%B8%AD%E9%81%8A%E8%A1%8C%E7%A0%B4%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%B4%80%E9%8C%84%EF%BC%9F/

.......
翻翻資料,世界上歷來最多人參與的示威,於2003年2月15日發生,估計多達3百萬人由意大利以至歐洲各處湧到羅馬,反對美軍攻打伊拉克。這紀錄已獲認可,記載於健力士世界紀錄大全。

但以一個地方或國家遊行人數和人口比例而言,昨天2百萬人超過4分1人口示威反送中,極有可能已經打破世界紀錄,而連續兩次過百萬人上街,亦很可能是人類歷史的紀錄。

以單純參加人數而言,昨日2百萬人上街應是世上歷來第2高,比美國1993年同志大遊行和1989年北京百萬人上街還要高。
..................
延伸閱讀

篇文話可能係全球第二多人
咁可唔可以用人口比例、連續兩次示威黎申請

https://www.post852.com/278780/反送中遊行破世界紀錄?/
比你搶先
全球第二有冇得申請入冊
前提係要民陣無報大
以一個地區既人口比例黎講會唔會第一
如果民陣個報數係岩
https://lih.kg/1199754
睇返巴打個計法69都過百萬人
咁616個數都好可能係岩
雖然我冇詳細睇個post
呢個好似俾人推翻左 見過有個post講
咁呢層真係唔知
反而好奇意大利嗰300萬係點樣數出黎
而健力士又認可
香港人 既性格真係好難觸摸

平時個個都好港豬咁, 唔理政治, 唔理時事
之前 DQ議員, 一地兩檢, 都無乜人出來反對

但今次 送中惡法.........
我地有留意時事, 自然知道是中共借機捉香港人去大陸坐監
如果無留意時事既話, 基本上聽到「逃犯條例」呢四個字, 就會比佢呃左, 認為無乜特別, 只係引渡殺人犯受審, 好平常姐
但竟然可以有200萬人上街反對

我諗 習總,林鄭都嚇左一跳:「我屌, 之前DQ議員, 割地兩檢都無人反對, 以為今次送中都可以無事啦, 點解會有200萬人出來反對嫁, 你班港豬點解會覺醒嫁」
文宣做得好
之前DQ議員, 夠一樣多文宣啦
而且DQ議員 表面上睇仲大獲過逃犯條例

幾萬人選出來既議員, 一句就直接踢走,

當時仲係中聯辦門口搞左場集會, 但一晚就清左場, 無哂下文
一聽到返大陸就好驚 咁辛苦走落黎香港 上幾代 而家要被返大陸
因為唯唯既付出感動左好多人
因為今次真係有人提早出錢搞大件事,未必係直接宣傳
可能搵中介請左一隊人,好早就潛左係facebook、連登慢慢煲大

利申,我覺得dq嚴重好多
個人認為 民陣係報細左
呢D係策略姐 ! 實在上真的有200萬嗎?
表面上來睇, 其實DQ 真係嚴重好多
幾萬人選出來議員, 政府直接踢走
即係以後 立法會完全由 政府控制

但當時既抗爭 反而比我想像中細
香港人好似完全唔關心咁
只係搞左一場中聯辦門口示威, 然後一晚就清左場, 無左下文

相反, 今次逃犯條例, 反抗真係比我想像中大
正常來計, 一般市民聽到「逃犯條例」呢幾隻字, 就會心諗:「哦, 引渡殺人犯回香港受審, 天經地義啦, 點解要反對?」
你要好留心, 先知道其實 香港政府 打算用呢個條例, 送香港人去大陸受審
但第一次竟然有103萬人上街示威, 真係嚇左一跳
應該有一定可信性既
點都唔會跟毅進制啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞