墳墓沒有碑

848 回覆
5424 Like 20 Dislike

求直接整合 全部都啱
睇到先記得好多都唔係大家巴打提供嘅詞
真係好攰留意唔到 多謝巴打
睇黎好快有希望靈魂真係可以快點共處
再fine tune版
墳前沒有碑
何以眾生歡喜 義孝動了天地*
長埋是你媽
何妖未講一聲 就跣下了 回答吧
你的媽媽今夜回去了 帶著你共去渡過那道橋
憤怒了 翻生了
啊堯 到子時你的心不會再跳
共你啊媽相會了 全民會歡笑

鋤頭鋤到碑前 圍頭群眾 鑿碑的那時
報警不了 就算打去電話通了亦神速cut 線
平民行過都變枯肢
血肉之軀對萬棍奔馳
唯獨哭聲可以給記住

何氏沒有碑
忘卻父親之死 大埔另有天地
何氏極痛悲
人性賤於鄉黑 搭膊夜裏 無顧忌

父母安土之後 還有你
有父母伴你入葬祝福你
替父母出口氣
惡子 教家門受恥不應再放肆
就似訓低 天南會飛
如何回到當時 何門迎娶趣寬的那時
帶返膠套 咪再鳩噴逆子精柱 在何媽深處
何門謀殺通巷都知
這律師知法犯法幾次
下次開court俾你航拍也願意
如能回到當時 重回和勝未開片那時
兩老可以 避免今次魂飛骨散 墓頭寫勾結
原來和勝和要俾錢
你炸安家費就快傾掂 我知
如何饒恕君堯 如何忘了集會的措辭
妄想可以 美帝給你全家遷往 民怨方中斷
殺你無赦不算可恥
你做初一 我十五已始 靈魂快點 共處
改左分段同執左啲歪音
大家幫下眼仲有冇睇漏打錯或唔合理

墳墓沒有碑
何以眾生歡喜 義孝動了天地
長埋是你媽
何議未講一聲 就跣下了 回答吧
憤怒了 翻生了

報警不了 就算打去電話通了亦神速cut 線
平民行過驚見枯屍
血肉之軀已沒法保持
全賴衰仔搞到媽有事

何氏沒有碑
兒責父親兼起 現要另設喪地
何氏極痛悲
何有逆子鄉黑 搭膊夜裏 無顧忌

父母安土之後 還有你
有父母伴你入葬祝福你
替父母出口氣
你快吔屎 收皮 往仙
何門人格通巷都知
這律師知法犯法多時
兩老可以 避免今次魂飛骨散 墳頭寫勾結
原來和勝和要俾錢
你炸安家費就快傾掂 我知
如何饒恕君堯 如何忘了集會的措辭
妄想可以 美帝給你全家遷住 民怨方中斷
全門無赦不算可恥
有d位要再細執

「鋤頭鋤到碑前」原填鋤田係影射緊班牛屎佬
同時希望帶出鋤山墳個畫面出黎
改做鋤頭我就唔明, 想影射元朗站「鋤頭」? 但動作上唔連貫
想講耕田個「鋤頭」? 但字音唔同

「報警不了 就算打去電話通了亦神速cut 線」
「亦」「速」等都係入聲 仲未計埋「cut」, 唱起上黎可能有d拗口?
特別係個速字。「電話通了誰聞聲收線」會唔會考慮咁改?
總之希望唱起黎順口

「何門人格通巷都知」巷字唔岩音, 可改做「通處」「鄉里」等
或直接改做「何門人格經已通天」

「如能回到當時 重回和勝未開片那時
原來和勝和要俾錢
你炸安家費就快傾掂 我知」

用第一人稱述事, 下面句野係咪應該改做
「聯盟和勝和要俾錢
你炸安家費就要搞掂 孝子」
咁先可以完整返上面講述如能逆轉時間的話,
君妖原本交足安家費就可以平息件事

「妄想可以 美帝給你全家遷住 民怨方中斷」
「民怨」唔岩音, 外加佢移民都唔會「中斷」到民怨

大概係咁

師兄高章
小作解釋:將鋤田變左做鋤頭係想話啲牛屎佬搵野鋤爆何妖雙親個碑
如果改做何門謀殺通處都知會唔會有力啲
其他多謝賜教
推到原唱
推到HOCC睇到
唱就...我想像唔到佢唱咩鳩噴逆子精柱
多謝架夜巴

墳墓沒有碑
何以眾生歡喜 義孝動了天地
長埋是你媽
何母睡得安好 突跣下了 奇怪吧
憤怒了 翻生了

報警不了 就算打去電話通了亦聞聲收線
平民行過驚見枯屍
血肉之軀已沒法保持
全賴衰仔搞到媽有事

何氏沒有碑
兒債父親兼起 現要另設喪地
何氏極痛悲
何有逆了鄉黑 搭膊夜裏 無顧忌

父母安土之後 還有你
有父母伴你入葬祝福你
替父母出口氣
你快吔屎 收皮 往仙
何門人格通處皆知
這律師知法犯法多時
聯盟和勝和要俾錢
你炸安家費就要搞掂 孝子
如何饒恕君堯 如何忘你共黑幫制遙
你竟可要 荒顧一切民聲哀怨 人民驚呼叫
全門無赦不算可恥
佢都好似有上連登
但唱呢首
佢之後出席大活動一定好危險
記得整片要用隊咪個張gif
雖然真係好想聽佢唱但又冇辦法唔認同你
仲有拍枱起身
同埋第二段 出口氣 同 放肆 唔押韻
利申唔識 但唱出口覺得怪怪地
覺得用鋤田好啲 有畫面感 鋤田動作貼近鄉下牛屎仔身份
而且同個前字有啲押韻
LM 待笑
鋤田鋤到碑前 圍頭群眾 鑿碑的那時
報警不了 就算打去電話通了又迅即冚線
劉禪聞見恥笑君妖
猛步返房入面捧腹笑
唯獨哈聲可以給記住

何氏沒有碑
忘卻父親之死 大埔另有天地
何氏沒有悲
人性賤於鄉黑 赴晚會裏 無顧忌

父母安土之後 還欠你
約定要伴你合葬你隔離
最後那 一口氣
啊堯 教家門受恥不應再放肆
否則共赴 天南遠飛

人人二創歌詞 誰人叫你扭曲顛倒事

我句萬棍奔馳呀嗚嗚
其實佢唱完是但流出撚知係唔係佢本人
不過到時有人唱的話無論把聲係唔係HOCC都一定比藍絲屈
睇野要研究下可能性!真偽性!實際性!第一:外地嘅人入到去嗎?綱上前日已流傳搞!第二:佢被人搞後幾個鐘才到!諗橋!屈!卸!點同記者講!射支箭去邊好呢!第三!破壞石碑之程度!若是外邊嘅人做!搞咁多嘢!花都唔花下?又唔碎?我衹睇到似扶低塊石碑!油下油!正常過番一段時間清理下!拜下還番神搞掂!如果大家以前有入過圍頭D村!尤其以年青人!過年唔計!就會清楚D!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞