[求救]數學MC應該點樣有效率咁進步?

42 回覆
1 Like 1 Dislike
MC 操多D PP 有D題型每年都係一樣出法
時間好緊要 有D野其實根本唔洗自己計
入個program factorisation reminder 3次方程
呢D答案自動出哂 唔洗哂時間慢慢試
另外 關於graph既野 好典型既例子係例如問條curve. ax^2+by+c 個b 係正定負
其實都係有方法一睇就秒殺 背埋sin cos tan graph係必要既
同埋 有D角度長度如果計唔到 就直接用間尺量角器
我唔可以保證一定係岩 但好多圖電腦畫其實都on scale 都有幾大機會中

有時會有D超煩既圓形題 煩到死又易計錯
例如圓形加條直線 叫你揾intersect pt
Or 俾3點你叫你計equation of circle
其實都好典型 建議帶多部cal 入呢類program
直接秒殺呢類搞9你既題目

至於probability PC AsGs 就自求多福
明白concept最緊要
總結: 數學係靠操 你有幾努力就自然有對應既成績 有D位係有9招可以秒殺 不過就靠你自己揾呢D方法 唔好屌我話我講左等於無講 我講埋D方法俾你聽不如我幫你考埋!?
加油巴打 (利申2015 maths5*)

唔係度到既個個通常都係錯架咩

唔跟比例嘅圖 自己用草紙跟返比例重新畫過再度
入個program factorisation reminder 3次方程
另外 關於graph既野 好典型既例子係例如問條curve. ax^2+by+c 個b 係正定負
其實都係有方法一睇就秒殺 背埋sin cos tan graph係必要既
我唔可以保證一定係岩 但好多圖電腦畫其實都on scale 都有幾大機會中

總結: 數學係靠操 你有幾努力就自然有對應既成績 有D位係有9招可以秒殺 不過就靠你自己揾呢D方法 唔好屌我話我講左等於無講 我講埋D方法俾你聽不如我幫你考埋!?

真係唔洗
帶兩部cal入夠8條program
已經可以秒殺30題以上mc

1. 一元3次方程
2.as/gs(for check數 最好有埋sum to infinity)
3. 直線/圓形intercept 揾交點
4. 四心(不過近年dse唔常考
但一出一定好多人唔識)
5.三點求圓
其他剩番三條比你自已揀
但呢五條就必入既
有cal可以省番好多時間 加確保一定岩

讀m1既入埋distribution就夠做
同埋入program記得揾幾題example黎做
等自己記得input同result個次序
2014 maths5*

真係唔洗
帶兩部cal入夠8條program
已經可以秒殺30題以上mc

1. 一元3次方程
http://2.as/gs(for check數 最好有埋sum to infinity)
3. 直線/圓形intercept 揾交點
4. 四心(不過近年dse唔常考
但一出一定好多人唔識)
5.三點求圓
其他剩番三條比你自已揀
但呢五條就必入既
有cal可以省番好多時間 加確保一定岩

讀m1既入埋distribution就夠做

四心,三點定圓有combined version
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Rectangular coordinate=>polar點㩒?
Mean SD點㩒?
50fh既你頭3個installed fmla點用?

入左2個 聯立方程同一元四次 仲有位唔知入咩
買多部cal應該入咩programme?

Minor d:
點快速搵length / slope of line segment?
點store 數?

請指教

聯立(circle line intersection)
Advanced quadratic
Cubic
Circle center radius

As
Gs
Locus

我漏左

三點定圓+四心
留名
今年考dse mc做得好撚慢
Mc 就係鬥快
咩賤招都要出
Sub數
量角器 唔識撞完mark低去下一條
做哂先再返黎諗番
千其唔好慢慢計
利申:mc當年應該岩9成
其實操得多mc會練到有d題型即出答案
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Rectangular coordinate=>polar點㩒?
Mean SD點㩒?
50fh既你頭3個installed fmla點用?

入左2個 聯立方程同一元四次 仲有位唔知入咩
買多部cal應該入咩programme?

Minor d:
點快速搵length / slope of line segment?
點store 數?

請指教

聯立(circle line intersection)
Advanced quadratic
Cubic
Circle center radius

As
Gs
Locus

我漏左

三點定圓+四心

四心係咪姐係in center ortho center 個d?
不停咁做試卷

遇到有唔識就mark低 睇番答案點做

然後睇書溫番果個topic一次
依家入左四條
1. 四心+三點求圓
2. As gs + sum to infinity
3. 聯立
4. 一元四次 (三次都做到)

如果買多部cal入咩好?
依家入左四條
1. 四心+三點求圓
2. As gs + sum to infinity
3. 聯立
4. 一元四次 (三次都做到)

如果買多部cal入咩好?

圓+直線求交點?
善用cal機
做完份mock 入完programme都係得廿幾分
做到喊左 好無助⋯
點樣先可以錯咁多
我讀書果陣錯多過兩題已經當自己唔合格
一元方程唔使用cal機啦
點樣先可以錯咁多
我讀書果陣錯多過兩題已經當自己唔合格

文科撚 同我作文冇70幾我都當自己唔合格既道理一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞