[求救]數學MC應該點樣有效率咁進步?

42 回覆
1 Like 1 Dislike
是咁的
小弟係文科撚數學一直都只有LV3水平
(LQ 60頭 MC 25-28) 咁樣
Study leave 的起心肝操數想衝個LV4
一日做三份CE mc (分數40幾條左右,冇撞答案) 持續左一星期
今日就決定做番DSE MC PP / MOCK
點知做完份中大 mock exam VII paper 2
都係得27分 (唔識就空冇撞答案)
成個人灰左
想問問各位巴絲點樣操數先可以明顯咁進步
我真係唔識
帶三部機,12個program
聽講考試前打返個靚飛機 數學成績會進步好多 樓豬不妨一試
聽講考試前打返個靚飛機 數學成績會進步好多 樓豬不妨一試

認真求救
Youtube maths mc教學
有好多片教mc技巧
之前有post 講過d片 但要搵下
好好利用你部計數機
好好利用你部計數機

Detail please
Youtube maths mc教學
有好多片教mc技巧
之前有post 講過d片 但要搵下

唔該曬 我會睇下
我習慣係

做錯嘅題目除左要知道正確做法
仲要諗返清楚自己個方法邊到錯
唔識做果d keep住諗,諗唔到就掀返去相關嘅chapter睇下有d咩concept可以幫到手,諗到諗到為止

但樓主時間無多,唔知啱唔啱用
有得sub數就no look sub搵答案
MC 操多D PP 有D題型每年都係一樣出法
時間好緊要 有D野其實根本唔洗自己計
入個program factorisation reminder 3次方程
呢D答案自動出哂 唔洗哂時間慢慢試
另外 關於graph既野 好典型既例子係例如問條curve. ax^2+by+c 個b 係正定負
其實都係有方法一睇就秒殺 背埋sin cos tan graph係必要既
同埋 有D角度長度如果計唔到 就直接用間尺量角器
我唔可以保證一定係岩 但好多圖電腦畫其實都on scale 都有幾大機會中

有時會有D超煩既圓形題 煩到死又易計錯
例如圓形加條直線 叫你揾intersect pt
Or 俾3點你叫你計equation of circle
其實都好典型 建議帶多部cal 入呢類program
直接秒殺呢類搞9你既題目

至於probability PC AsGs 就自求多福
明白concept最緊要
總結: 數學係靠操 你有幾努力就自然有對應既成績 有D位係有9招可以秒殺 不過就靠你自己揾呢D方法 唔好屌我話我講左等於無講 我講埋D方法俾你聽不如我幫你考埋!?
加油巴打 (利申2015 maths5*)
MC 操多D PP 有D題型每年都係一樣出法
時間好緊要 有D野其實根本唔洗自己計
入個program factorisation reminder 3次方程
呢D答案自動出哂 唔洗哂時間慢慢試
另外 關於graph既野 好典型既例子係例如問條curve. ax^2+by+c 個b 係正定負
其實都係有方法一睇就秒殺 背埋sin cos tan graph係必要既
同埋 有D角度長度如果計唔到 就直接用間尺量角器
我唔可以保證一定係岩 但好多圖電腦畫其實都on scale 都有幾大機會中

有時會有D超煩既圓形題 煩到死又易計錯
例如圓形加條直線 叫你揾intersect pt
Or 俾3點你叫你計equation of circle
其實都好典型 建議帶多部cal 入呢類program
直接秒殺呢類搞9你既題目

至於probability PC AsGs 就自求多福
明白concept最緊要
總結: 數學係靠操 你有幾努力就自然有對應既成績 有D位係有9招可以秒殺 不過就靠你自己揾呢D方法 唔好屌我話我講左等於無講 我講埋D方法俾你聽不如我幫你考埋!?
加油巴打 (利申2015 maths5*)

唔係度到既個個通常都係錯架咩
你不如睇下你最近做既DSE PAPER2 錯既題目出黎
好好利用你部計數機

入左咩Program?
Rectangular coordinate=>polar點㩒?
Mean SD點㩒?
50fh既你頭3個installed fmla點用?

Minor d:
點快速搵length / slope of line segment?
點store 數?
同埋記住一樣野

MC其中一個係正確答案,你可以sub翻上去睇下邊個答案成立,每個㩒20秒你都係1分鐘多d,但唔會條條ans都D架嘛
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Rectangular coordinate=>polar點㩒?
Mean SD點㩒?

入左2個 聯立方程同一元四次 仲有位唔知入咩
買多部cal應該入咩programme?

Minor d:
點快速搵length / slope of line segment?
點store 數?

請指教
同埋記住一樣野

MC其中一個係正確答案,你可以sub翻上去睇下邊個答案成立,每個㩒20秒你都係1分鐘多d,但唔會條條ans都D架嘛

用排除法比你直接計可取d

Sub數唔好sub整數,3個數要sub既就唔好sub頭尾加埋等如中間個數個d。

有d options話 XX can be k?
你要諗極端d,呢樣尤其會係stat mc 出現
同埋記住一樣野

Ce好多但近年咁既題目少左好多
分題型喪操
計時間
做錯就上網揾method再做多幾次

利申:上年考dse已經唔記得哂點樣操
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Mean SD點㩒?

Minor d:
點store 數?

請指教

聯立(circle line intersection)
Advanced quadratic
Cubic
Circle center radius

As
Gs
Locus
同埋記住一樣野

Ce好多但近年咁既題目少左好多

點近年先,我用計數機做到多過30條MC

2015 個屆
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Mean SD點㩒?

Minor d:
點store 數?

請指教

呢度好難教你
你google fx50fh程式有個網好多教學
好好利用你部計數機
入左咩Program?
Mean SD點㩒?

Minor d:
點store 數?

請指教

呢度好難教你
你google fx50fh程式有個網好多教學

唔該曬你啊巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞