(721買物資!)灣仔區有賣物資嘅店舖清單,歡迎有心人士出錢出力

222 回覆
106 Like 0 Dislike
(前言)大家好,我第一次開連登a/c,第二次寫文。我自己平時係個好普通嘅90後學生,遊行、集會都係自六月起先開始接觸同參與,但承擔風險嘅能力有限,所以都無試過衝到最前。我相信好多人嘅情況都同我差唔多,想為香港做多幾步,但又唔知可以邊度入手。所以我打算趁黎緊遊行仲有兩日,盡快寫呢篇文俾你哋參考吓。

就係每個人都幫手出少少錢,出少少力,買啲其他人會需要用嘅物資。

個List咩黎?
呢個Excel係我同幾個朋友一齊整嘅,紀錄嘅係721遊行路線一帶可以買到有用物資嘅舖頭(駱克道、SOGO、皇后大道東為界)。當中包括常用嘅頭盔、3M眼罩、N95口罩、索帶、長遮、浮板、etc.

Drive版本
https://drive.google.com/file/d/1x6zXeAE_vwbkJbDP9K79dhpgDBJKt-xX/view?usp=sharing

下載版
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vR652KqyLCum3fApHfQmLuLmiFp2Ub5_PzpZYP7j5pBTy2L68Chf8FbMAcRBA2dxQ/pub?output=xlsx

喺黎緊兩日或者遊行當日,你可以視乎需要,去呢啲地方進行補給。如果你有閒錢同人力,我希望各位善長仁翁可以買多少少,分享俾其他有需要嘅人。

咁樣做有咩野用?
1. 保護好自己。依家警犬愈黎愈猖狂,就算你係和理非都照樣摳。無人知721警犬會退化到咩程度,我個人建議參與黎緊遊行嘅人最起碼買定防護用具,簡單d講準備full gear,保護好自己好緊要。

2. 就算自己用唔著,都可以分俾人幫吓人。喺現場嘅都知你每帶多個頭盔,現場就會少一個人喺無防護嘅情況下比警犬扑穿頭。當然現實就無咁理想,但聊勝於無,頭盔一個先幾十蚊左右,有機會救人一命嘅野,小弟都會懇求大家多啲去買。

3. 一齊分散金錢同人力嘅負擔。一個頭盔幾十蚊,百個就係幾皮野。就算夠錢買,夠唔夠力一個人搬都係問題。大家都知現場能調度嘅物資始終有限,如果每個遊行人士可以幫手買啲有用嘅物資,其實係能大幅分散呢啲負擔。

Excel File使用須知:
1. 請認清需要先買,避免浪費。有時有啲朋友行得前啲,你可以問吓佢哋要啲咩物資,確認完後Filter番相應物資再決定去邊度買。如果問唔到,會建議優先買頭盔、眼罩、長遮、口罩(非普通口罩)、水同乾糧。

2. 請注意如果買物資支援煲底,有機會俾警犬charge你協助非法集會。(如有錯請指正)所以記住呢個風險,呢啲事發夢先好做。

3. 記住喺香港行街買野,警犬都係可以話你形跡可疑,所以買物資嘅時候自己小心。

4. 留意大部分有賣常用物資嘅舖頭係唔做禮拜日orzz,建議可以早兩日買定/搵朋友買定/喺自己嗰區自己買。遊行當日請Filter走星期日休息日嘅舖頭。

5. 物資價錢以查詢當日(最近)為準,但唔排除會臨時加價。請預鬆少少Budget。

6. 離開集會或你確定自己用唔著買番黎嘅物資時,希望你可以將你嘅物資留俾其他有需要嘅人。但切記要好好思考自己係咪真係唔使再用,保護自己都好緊要。

7. 如果你當日有用Google map搵舖頭,記得嗰晚Del曬d紀錄佢

8. 一個人嘅力量同金錢(至少我係)有限,量力而為,適當時可以搵人幫手(警犬唔係人)

後記
考慮到遍地開花嘅情況,如果今次條List有用幫到手,我同我朋友會搵時間做埋其他區嘅清單,但呢啲野都可以遍地開花架啫,我都會鼓勵各區嘅熱心人士可以為大家提供有用嘅資訊。

總之,721香港人加油,唔好出事。

(因為上一篇應該太悶所以無人睇,今次試吓Display得好d)

唔理你爭取咩先,你用暴力就一定錯?
https://lih.kg/1329924
多謝樓上QAQ

721記得FULL GEAR
有閒錢嘅,希望可以買多少少for人哋
好人一世平安~
【721文宣】星期日前一齊做鍵盤戰士
https://lih.kg/1327641
Btw,如果個List嘅物資需要升級,可以喺度講低(例如我頭先見到鐵絲取代索帶),暑假模式嘅我好樂意幫大家搵升級物資OuO
 急貼 連儂牆
重點 反警方暴力 濫權遊行 7.21,爭取中間派出來
幫你推到有人睇
好有心
721見
我冇嘢講
我要去醫院
支持公民阻止暴徒施暴
樓主你唔推冇人睇到
因為連登post去得好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞