我本財經書出了

1001 回覆
41 Like 788 Dislike
味皇畀我啟發係好大
雪球囉
湯兄仲有無上?

老實講,雪球最top 果班,基本功勁過inv168 班老忽屎幾十班...

其實inv168班友都係得把口,靠炒樓發達
香港邊個唔係咁,inv168精英大師(fai)當年好勁架,仲有彼嘉昭,我覺得佢地先係我老師,佢地最後都係炒內房發

雪球嗰班其實係條賽道闊,人又多,加上賭得放,有啲好突出
其實每一個都有佢哋特色,不過最緊要佢地博得嚟係好應
大家一路扶持發咗達,但佢明白過我,早早轉去買樓
你可以睇下最多粉嗰啲囉
呢個年頭 阿豬阿狗都出書 書真係越黎越唔值錢 紙媒衰落同時垃圾書當道加快滅亡
lmao
你睇完本書先好話垃圾,賣唔賣到我唔知,但本書真係好特別
forum嚟講
連登財經台應該最高汁了

lmao
香港真係無好睇嘅
我睇得多垃圾書,都唔希望自己嗰本係咁
6033真心唔錯 成交量低 急用錢唔知點算
我同你買
不過你唔好話我聽你賣咗
可以預見嘅未來唔駛出通告
炒股票炒到最後都好孤獨
原來湯兄咁早期上inv168
我十幾年前上,精神大師都好似無乜出post 了...之後直頭退隱?定消失左?
就算價值人、gaubinfor、insider 、金甲果班......我覺得都無得比...可能佢地收埋無露一手?反正我就睇唔到佢地功力

雪球 前幾年扑中內房果班...又真係訓身買,100%全倉一隻股 仲要極有信心,愈跌愈買果隻,仲要人地係事前事後都解釋到

不過我最驚訝係,原來佢地最top 果班 研究FA 仲專業過香港人,包括佢地研究benjamin graham、buffett的深入度、睇財報的仔細度、對每間公司的了解程度 (實地視察公司每塊地、管理層更替 etc ) 等等...
當然可能係香港人 無個咁的平台啦...起碼我上咁多年網 見唔到
我嗰幾年挖得好深,了解好多。佢應該退隱啦

我覺得價值人係叻,其他一般啦。

雪球嗰啲佢地其實係唔識死,但係佢地識包裝嘅老實,有啲真係好犀利,我最佩服係老漁嗰啲
上網同人嘈下,食下花生咪唔孤獨囉
6033 我未轉板前都有玩過
我了解168局限先開到RF,吃得好透

我當年都想搞大RF,但諗到最後唔係我想要嘅,所以寧願唔搞大

其實雪球而家爛晒尾沒落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞