我本財經書出了

1001 回覆
41 Like 788 Dislike
湯財屌老千屌到出哂名
成班小朋友唔識野係度9up

做下暑期作業先啦,先生鬧啦
謝。
有冇邊本推介俾新手睇?
無興趣
咁真心想了解下法子
一google 就出酒井法子
郝承林我覺得都可以
信報我會睇佢同英國皇帝
因為個個當佢哋out精
我第一本財技書就係周顯,算係我啟蒙老師,就算抄大股對我來講都有幫助
老老豆豆 你賣財經書要走到黎連登sell真係倒自己米囉,呢d書都係中產買多,佢地見你要係最多窮學生既連登sell書邊有信心買
酒井法子
要睇湯巴專欄
圖書館借過 starman, 呢D方法唔係唔 work, 但前題要有 ibank a/c + 識到人先 work ,乜野都話買 bonds + reits + 投資工廈去外國買地皮
初時我都唔認得
佢賺息差個concept係ok嘅
點search呀大佬
暑假係比較多小朋友上連登
小朋友莊友堅都唔識啦
岩呀
相信無乜人識我
【明報專訊】有人問在股壇中,我認為最叻的人是誰?我脫口而出:「莊友堅!」

有人認為,他是細價股玩家,但我認為,他叻的地方,並不在於、或不止於細價股。

話說他在上世紀1980年代中期,已經投入股票市場,比起多名1990年代初才出道的玩家,他還早了好幾年。他的成績固然很好,但還稍稍比不上1990年代那些勇將,然而,在金融風暴爆發時,最勇的幾名仁兄,大多數都是清倉離場,逃過了的,也有很多逃不過科網股和SARS前幾年的股樓齊跌。

而莊友堅呢?他一直維持進兩步退一步、進三步退一步或兩步,既沒有一跳十步,也沒有一退幾步,路遙知馬力,永遠在前進着。

到了2007年,他已經是細價股玩家當中最強的一位,這並非因為他贏時贏得最多,而是因為他的表現最穩定,正是應了巴菲特的那句話﹕水退時,才知誰沒穿褲子。

但他真正叻的地方,到這時才顯露出來。他的實力足夠雄厚了之後,沾手的股票,服務的客戶,也從細價股變成了大型股票,甚至是藍籌股。由於炒賣細價股和藍籌股是基於不同的思維,就我的觀察,沒有一個人可以從細價股成功轉型到藍籌股,他是唯一的一個。當然了,轉不到型的人,身家也很難跳到另一個層次。

最精彩的,還是他在2017年,把手上大部分的存貨出清,套回了兩三百億元現金,逃過了股災。所以,他其實是all-rounded的奇才,因此我才最佩服他。
我成日想知
莊友堅是咪真係+x老婆啲親戚
檔嘢又係叫中南
你好有風度
出書之後咪就開班搵食囉
舊果批咪就屎佳sir,c0
新果批咪巴x,鐘x,止x果d咪就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞