如何避開網上行個華為modem監控

81 回覆
54 Like 1 Dislike
冇用, 華唔華為都係一樣,
入返data center 咩牌子機都有
nokia/ h3c/ 華為/ cisco 等等既機
用緊Nord vpn
精明
同意,除非將vpn set 入router度
咁驚?
識條鐵咩
利申:IT白痴一名。
HKBN都係屎為/.\
PCCW, HKBN, iCable 1000Mbps寬頻都係用華為
no
原來expressVPN係支國野
佢話如果師傅上黎睇過無問題係唔會換
換而言之要壞先會換,咁壞就會有費用產生
新加坡野信唔信得過?
Pccw全華為modem?唔係掛
只上用https既網,dns唔好用isp提供,改用cloudflare既dns over https或者dns over tls,咁就比較安全
香港用華為是必然,日後5G實得佢BID到啦。
我用香港寬頻,早幾個月前就打電話同佢講唔要華為modem ,你可以參考吓。對話大約如下:
我 :我想換modem
Hkbn : 你個Modem壞咗?
我: 唔係。只係我信唔過華為或者中興嘅Modem
Hkbn: Modem唔好話我地唔會換
我:咁你係咪要我整壞個Modem?
Hkbn : 咁又唔係
我 :如果你唔換,我即刻整壞佢,直到你換過唔係華為或者中興嘅Modem為止,份約係由你哋提供modem 架,我係租用者,當你地有提供其他Modem,點解我冇權選擇?
Hkbn: 咁我幫你問
我:唔使啦,既然你決定唔到,搵你上司同我講
上司: 點解你要轉modem 呢?
我: 我唔信華為同埋中興啲嘢,咁你俾唔俾我玩Modem?
上司 :咁耐都冇人提出過呢個要求喎
我: 冇人提出唔代表唔可以換,咁你換唔換吖?
上司:可以,但係唔一定裝到
我:呢啲係你哋嘅問題,裝唔到咪斷約囉。你會玩乜嘢牌子嘅Modem?
上司: Nokia
我 :如果你哋唔係攞部Nokia過嚟,我會一直煩你哋直到你哋換到部Nokia 俾我為止

有D長,但只要堅持就ok
聽講tor都唔夠保密
有冇咩alternative?
TOR 好似好慢,成日係咁LOAD
我用香港寬頻,早幾個月前就打電話同佢講唔要華為modem ,你可以參考吓。對話大約如下:
我 :我想換modem
Hkbn : 你個Modem壞咗?
我: 唔係。只係我信唔過華為或者中興嘅Modem
Hkbn: Modem無壞我地唔會換
我:咁你係咪要我整壞個Modem?
Hkbn : 咁又唔係
我 :如果你唔換,我即刻整壞佢,直到你換過唔係華為或者中興嘅Modem為止,份約係由你哋提供modem 架,我係租用者,當你地有提供其他Modem,點解我冇權選擇?
Hkbn: 咁我幫你問
我:唔使啦,既然你決定唔到,搵你上司同我講
上司: 點解你要轉modem 呢?
我: 我唔信華為同埋中興啲嘢,咁你俾唔俾我Modem?
上司 :咁耐都冇人提出過呢個要求喎
我: 冇人提出唔代表唔可以換,咁你換唔換吖?
上司:可以,但係唔一定裝到
我:呢啲係你哋嘅問題,裝唔到咪斷約囉。你會乜嘢牌子嘅Modem?
上司: Nokia
我 :如果你哋唔係攞部Nokia過嚟,我會一直煩你哋直到你哋換到部Nokia 俾我為止

有D長,但只要堅持就ok
用double vpn 呀, dns 唔好用isp 嗰個,用duck duck go
其實都已經非常非常安全既
真係人人都要知
唔係講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞