大學 大專 冗員討論區 (7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
見學院文職應該點著好
我通常full suit, 但我見其他大部分都係smart causal
謝謝你
想問多句,一定23k開始定睇經驗再跟point開始
唔係舊制,新約
不過薄扶林做夠6年可以申請轉舊制,同老細爭取下,雖然機會都好微
準時收工
有無人IN 過CITY EA 2 位
大概IN D 咩
咁新約都有得跳point?定跟返performance review?
新約做performance review,1~4分,4分為滿分,average 係2分。每1分為1個point,所以當每次跳2個point就得架啦。

人工(包含MPF) < $159XX,每個point為$390
人工(包含MPF) > $159XX,每個point為$560
如此類推咁增加,係校網有得睇
以我clerk II 今年為例,跳point + COLA 既升福大約應該13%
所以做得愈耐,個人工加得愈多,因為point加多左
無TG,費事我女人懷疑我想偷食

正常每日準時返工放工,野做得足,係唔會點炒,經濟差都唔會炒,等同半個鐵飯碗。除非你做錯大件事或者得罪老細啦。

鐘意安穩既話,其實都係一個唔錯既選擇
人工其實對比政府工唔係差,薄大普通clerk II MAX POINT 大約係$29~30K,比好多政府工初級職位仲要高人工同埋易考好多。如果你係EO既話,其實人工同政府EO 差無幾,$54K MAX

做夠6年就年年申請舊制,轉到就可以變成公積金,變成真正既鐵飯碗。我就得垃圾TOP-UP degree,所以如果轉都想轉返去有COLA+跳POINT既院校

因為HR 係忙到你唔信搵唔到都好正常,識幾個HR同事,佢地做到隻狗咁
咪咁自私乜都要tg啦
正常就應該7月就加POINT,但好多老屎忽都已經MAX左,做唔做performance review都無分別,所以就唔交review,HR又唯有不斷延長deadline,因為好多高層都無做。

所以通常都會拖到年尾先批錢派錢,不過又唔會食左你既,佢會pay back。不過你第一年就正常係無performance review做,變相無得加point,得COLA。

COLA就睇立法會幾時批錢立法會批完,再等學校開council批

其他學院我唔知啦,薄大就好撚多老屎忽,好多都舊制
未做過然後你current人工係低過佢starting point,多數都係俾starting你
有啲短期果啲係咪伏
同埋得學士資格係咪陪跑多
唔係 學士夠
巴打可以分享多啲工作有咩做嗎
教書 開會 聽talk
教書即係tutorial定開個session比學生問書
有無人in 過 cu clerial officer II
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞