點解宜家咁多中學生講普通話?

129 回覆
3 Like 43 Dislike
葵青區大撚把
講得蝗語既細路都好冇禮貌
你唔凶鳩佢唔會講唔該借借

廣東話過埋我地呢代應該玩撚完
廣州而家都冇人講廣東話

又冇咁誇張囉

真心覺得廣州人比香港人更珍惜廣東話

起碼人地會為咗捍衛廣東話而上街
香港人都未試過咁做
返大學個lab,得班staff同2個學生(包括我)係香港人其他全部蝗
集思廣益 有冇方法可以阻止惡化

試吓揾日喺中環指住班上班一族用蝗語大嗌:

我操你媽!!你們香港是隻狗!!(勁重卷脷口音)
屌!一諗起就嬲
而家赤化問題嚴重到
我搭一架區內港鐵接駁巴
可以係成車都係小蝗蟲
全撚部都講普通話
嘈到仆街

係荃灣大河道m記食野
會聽到女中學生講普通話 大聲播中蝈節目

On撚9 我地可以有咩方法抗赤化

港獨
別無他法

港獨揮春已買 打算痴係窗+門外

見一個屌一個
仲要大大聲屌

見一個屌一個
仲要大大聲屌

有朋友一齊最好
扮同d fd講
或者扮講電話
然後大大聲比佢聽到
有冇中學生上黎講下宜家番學既情況啊

學校中三以下大部分講蝗語,高中就好啲

咩事 中三以下普教中?

咩事 中三以下普教中?

小弟18DSE , 當年初中得一班用普教中,但平時啲學生都係用廣東話交流

但而家每次落初中課室同小食部都會聽到人講蝗話
應該係改左制同多左支那生嘅關係

咩事 中三以下普教中?

小弟18DSE , 當年初中得一班用普教中,但平時啲學生都係用廣東話交流

無可否認中共ge統治手段真係好撚勁
第一步就推母語教學
等d學生英文變廢
再黎就普教中
一步一步赤化香港

咩事 中三以下普教中?

無可否認中共ge統治手段真係好撚勁
第一步就推母語教學
等d學生英文變廢
再黎就普教中
一步一步赤化香港

中共係抄希特拉

「要消滅一個民族, 首先消滅他的語言........要消滅他的語言,就先由學校入手」
仲話靠班後生

我地呢代應該係最後一代

好快廣普比例就會逆轉

好似台語咁
頭先係m記見到一班中學生溫書 有7個人 著校服既無意中聽到佢地傾計全部用普通話 仲要流利到我以為自己番左大陸 以前都冇咁多 宜家好似愈黎愈多
有冇中學生講下係咩原因
利申:畢左業十年

而家周街小學生同中學生都講普通話啦
葵青區大撚把
講得蝗語既細路都好冇禮貌
你唔凶鳩佢唔會講唔該借借

廣東話過埋我地呢代應該玩撚完
廣州而家都冇人講廣東話

又冇咁誇張囉

真心覺得廣州人比香港人更珍惜廣東話

起碼人地會為咗捍衛廣東話而上街
香港人都未試過咁做

你昏迷左幾耐??
要睇地區
我果日搭地鐵,隔離有五六個中學生
唔係講蝗語,係講鄉下話
我住西環見到9成中小學生都係講廣東話,不過見到hku班支那狗個人就躁
無架喇唉
過多十年應該無咩後生講廣東話
我果日搭地鐵,隔離有五六個中學生
唔係講蝗語,係講鄉下話

人地講鄉下話有乜問題?有無鄉教中、鄉下話好強大、中國人要講鄉下話先?可能人地果種鄉話都受打壓。
頭先係m記見到一班中學生溫書 有7個人 著校服既無意中聽到佢地傾計全部用普通話 仲要流利到我以為自己番左大陸 以前都冇咁多 宜家好似愈黎愈多
有冇中學生講下係咩原因
利申:畢左業十年

我去m記係見到一批小學生講普通話 但以前嗰間小學明明用廣東話
每次見到d細佬講普通話都好嬲
有冇人試過中學個陣要講普通話個小食部先肯賣野食比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞