點解宜家咁多中學生講普通話?

129 回覆
3 Like 43 Dislike
支那
港島區豪宅都好多支那人住
支教中係咁
仲話靠班後生

政府係打算靠班後生滅港
仲話靠班後生

我地呢代應該係最後一代

好快廣普比例就會逆轉
好恐怖啊 還我以前既香港
見到佢地講蝗語記得大大聲話佢係大陸仔
有冇中學生上黎講下宜家番學既情況啊
識F1妹香港人但貪得意講蝗語

我見到有 香港學生 講廣東話, 但用大陸潮語

乜鳩「我靠」「坑爹」「傻B」 << 但用廣東話 講出來

多左人用wechat 微博 上百度貼吧

返工返葵青,係街上既學生同搭地鐵都係咁「我靠」「坑爹」「傻B」咁講,仲要係流暢蝗語
識F1妹香港人但貪得意講蝗語

我見到有 香港學生 講廣東話, 但用大陸潮語

乜鳩「我靠」「坑爹」「傻B」 << 但用廣東話 講出來

多左人用wechat 微博 上百度貼吧

返工返葵青,係街上既學生同搭地鐵都係咁「我靠」「坑爹」「傻B」咁講,仲要係流暢蝗語

如果係用蝗語講, 咁即係佢地係新殖民

但用廣東話講, 即係佢係香港人........咁先衰
見到佢地講蝗語記得大大聲話佢係大陸仔

最驚係

到時佢地五六個大陸仔圍住你
仲話靠班後生

我地呢代應該係最後一代

好快廣普比例就會逆轉

咁又未必
始終有唔小 土生土長香港新一代, 好憎大陸, 熱愛香港

其實即係好似清兵入關, 漢人取態啦

有D漢人, 自動綁條豬尾巴, 迎合滿州人
有D漢人, 情願剪光頭, 都唔肯綁豬尾巴
已經見怪不怪
之前做補習社 十個細佬有六個都係普通話底,初中嗰班又係咁
之前有位強國人插班
佢係咁用普通話同残体字
之後成班照用廣東話
佢被迫學
冇幾耐有人屌佢用殘體
佢之後用番繁體

一句講曬:人多同人少嘅分別
仲話靠班後生

我地呢代應該係最後一代

好快廣普比例就會逆轉

葵青區中學學生
無咩見過啲中學生講普通話 小學生就見到
但上年我間學校好似入左兩個唔識講廣東話既插班生
今日係九龍灣食m記,
隔離成枱都係講流利普通話既學生,
check左係觀塘某間中學既學生嚟,
仲要食食下又有個同學行埋去同佢地相認,
又係講普通話,
我同我男朋友都呆左
連九龍灣都有咁既情況出現
與其搞雨革果啲
不如搞啲行動整頓下啲風氣好過啦
之前去過廣州住過一排都冇香港咁嚴重
半班都係支那人
屌 我前幾日又係 成班中學生全部講普通話屌佢老母
原來講廣東話個個去左幫佢地排隊買野
個刻真係覺得香港已經完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞