大學上lecture對成績既作用有幾大

137 回覆
50 Like 0 Dislike
我上lecture比自己個心好過d 第1個sem 有兩個course 只上第一堂
睇咩科
medic school應該幾重要
曬銀時就
睇lecturer 有冇料同點教既姐
覺得冇用又冇後果隨便走
有一科lec第一堂我訓到打鼻鼾
第二堂玩手機加發夢加訓覺

但呢堂冇派note冇ppt

文獻學
係0 求合格淨上tutorial就得
Tutorial都照走
Tutorial都照走

睇咩科
曬銀時就

Skip咗一堂都好大獲
走完爛Grade

利申:懶
好撚有用

港大JT Yu嘅algebra course
NM Ngai嘅complex analysis
好過吞書好多
睇你咩科,Nursing JJ表示上少堂都唔掂
雖然notes都有曬基本嘢
但係最新既藥種真係要上堂聽
仲有藥物副作用種種都唔一樣
notes寫就一味噁心嘔吐
但係幾種藥噁心嘔吐既程度都唔同

notes寫五六種藥,但係professor 又話有兩種HA已經唔用

有時又因為版權問題
note上面 唔可以有太多人哋書嘅圖
或者notes 印咗出嚟之後矇查查
有時要靠 professor 手畫畀我哋睇

professor喺堂上面有會做少少分享
只係唔同藥物嘅花名
已經可以講半足個鐘

仲未計教實習既lecture
齋睇notes學插喉學打針真係等死

我都係讀nursing 但好似覺得有lecture完全聽唔入耳 基本上全部notes都係返去自己睇
成日走堂 gpa>3.5
堂堂上同走曬全部堂既course個grade都一樣
好辛苦起到身上lecture
但完全聽唔撚明
(其實個lecture唔差 但呢真係太難)

重點:有上堂唔代表會識
好多人搞唔清楚走堂同成績嘅關係

好多時係你識嗰個course嘅嘢,追得上先敢走堂
而唔係因為走堂所以成績好咁戇鳩
堂堂上同走曬全部堂既course個grade都一樣

依個真
上左幾次都知個lecturer教唔教到你
教唔到不如唔上好過
我而家大部份堂係為左陪fd先上
睇咩科
曬銀時就

Skip咗一堂都好大獲

表示啲人走堂走到faculty嬲豬要拍卡計attendence
Google有用啲
岩,而家走緊stat仲係屋企訓緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞