社會信用評分系統懶人包

948 回覆
2411 Like 4 Dislike

[膊頭有花既全部入黎]影片!士氣+1000 緊急召喚
https://lih.kg/1301382
Push
其實信用評分系統好似打機D ranking mode
大家一樣要上分
但係信用評分系統個評分方法係弱智
上分同跌分個幅度差太大 甚至你咩野都唔做個分都會跌
而人生online隻game本生身難度都唔彽
如果真係實行 遲早大把人棄game
或者轉server買過第2隻game玩
又或者得番D課金大佬自己玩

(只係講緊隻game唔好扣我分)
痴撚線
香港同大陸既起步點都唔同

香港社會環境一早已經同世界接軌 有良好成熟法治基礎 普羅大眾行為舉止都好文明 而且都樂於遵守法律同合約精神 完全睇唔到有咩理據 要擺一套所謂信用評分系統入嚟

而大陸近年經濟 基建 科技上都追得好快 甚至有啲範疇已經超越好多其他國家 但係人民質素普遍道德觀念都同外界認知有所距離 偷呃拐騙 造假 黑心食品 三日唔埋兩日就有 但係受刑既往往係揭發問題同維權既人

建立一套信用評分既系統原意上可能係好 喺理想角度可以令人民既質素有所提升 就好似條仆街成龍所講咁中国人係需要管 但係去到侵犯人權 生活私隱 令到人民互相舉報 分等級 既話又點會係一件所謂令人變得好既野
管大陸班生番咁算囉
咪撚搞香港啦

Btw 已經叫移民台灣朋友同身邊人講
推比港豬藍絲睇
就係呢樣野已經可以取消關係法同中英聯合失效
我無嘢講
比呢張佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞