有冇人覺得連儂牆依樣野好無謂

200 回覆
90 Like 1873 Dislike
濛濛哩排咁正常既
其實係有用 我琴日抑鬱左成日 之後夜晚落左去連儂牆行下睇下寫下 個人真係會放鬆左 起碼比我知道左仲有好多同路人
量可以影響質

初代連儂牆數量多,有效物理性地展示數量,相當壯觀
依家各區得幾十張,震懾效果係冇咁出到

但你唔可以否定連儂牆以和理非表達訴求嘅能力
生撚左佢先最唔環保
省個袋,生件咁嘅on9要幾多資源
屌, 有冇人覺得遊行示威依樣野好無謂? 你可以無限loop
好有宣傳效果喎,啲阿婆阿伯都企曬喺度睇
蟻多嬲死象

屌你老母
一句到尾, 自己牆自己守
[抗分化]共匪宜家玩緊老技倆,拉一派打一派

共匪一貫手法,分化、滲透,然後拉籠一派打一派,政府有時會軟硬兼施,打下感情牌博同情,亦會派五毛做打手,屌/笑/鬧/玩膠嗰啲當然90%都係三毛,但亦都唔排除有真心膠中計信咗佢地一套,所謂拉一派打一派,群眾鬥群眾就係咁,要你自相殘殺,孤立主要敵人,然後共匪就可以輕鬆逐個擊破,民初時期國民政府分裂就係共匪搞出嚟

有冇人覺得連儂牆依樣野好無謂
有冇人覺得白宮聯署依樣野好無謂
有冇人覺得眾籌登報依樣野好無謂
有冇人覺得遊行依樣野好無謂

共匪拉一派打一派,計劃通
好同意啊 點解大家要集中係各區連儂牆上貼memo紙?唔係連儂牆既地方唔貼得架咩?

近Lennon wall令我諗起呢張講日本人果種自律性既圖, 其實香港人參與呢d 自願既行動都可以做到好有秩序
香港人一向有優良既公民質素, 係因為近年多左新移民大家自覺性先低左
其實香港人一直保持到呢種大陸人冇既自覺性

你覺得Lennon wall 冇用, 但呢d 你覺得冇用既都有咁多人做
係因為Lennon wall 反映左其實有好多關心香港走向既人,
Lennon wall 可以話係反映大家對自己家園有幾關心, 係一種反映民意既行為, 點會無用, 當大家都知道原來身邊係有咁多同路人, 以後爭取社會權益既事就會更加熱心參與, 因為大家都知道身邊係有人支持自己
少年,你太年輕了。你以為連登上真的有那麼多人回覆你的帖子?其實都是我一個人回的,不然我再換個ID發同樣的話給你看

此post已完
大敵當前
你老豆老母唔用套咪幾環保
覺 ,仲要搵人睇住 浪費資源
你又知冇用?
咩都做啦
唔同意 各區嘅留言板都有助凝聚各區同路人之士氣
等失士過後見到都可以回一回氣
啱啊清
BTW 認真答

其實好多人唔敢衝/唔會衝/whatever原因
除左遊行之外佢地都冇野可以做到
呢樣我諗係佢地可以做到既少數之一

其次就係可以增加討論空間 + remind大家
起碼大家唔會忘記左先
經過個牆既民眾未必會深究 但最起碼都會望一眼

呢種方式某程度上係remind左大家
唔好比團火熜
如果冇呢D牆
唔通日日係forum到傾,講就有用咩

我對個牆既做法冇咩支持同反對
但佢會帶到某程度既效果囉我只可以講
各有各做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞