身為一個香港學生,我想講一句,我真係睇唔到前途

72 回覆
48 Like 2 Dislike
依家真係唔知讀完書係咪真係有用,只係知會差人幾十萬學費,老豆年紀大又多病痛,又要照顧佢。但果陣細過又成日打我,拎啲開飯錢去賭根本沒盡到父親責任。

你屋企咁既情況,無得ful grant
依家真係唔知讀完書係咪真係有用,只係知會差人幾十萬學費,老豆年紀大又多病痛,又要照顧佢。但果陣細過又成日打我,拎啲開飯錢去賭根本沒盡到父親責任。

你屋企咁既情況,無得full grant?
搵錢仲讀咩大學
quit咗hd做地盤好過啦
我好明樓主 屋企唔單止無俾錢我 仲偷我錢拎去賭馬 日日同我講邊個邊個個仔都幾萬蚊一個月啦 你搵咁少架仆街仔

有冇同佢講邊個邊個個老豆幫佢俾首期啦

可以好肯定同你講
你唔係讀神科不如唔好讀

小弟聽聞坊間有一天書radian ,於是買黎研究。但發現有一問題,到底係印錯定我唔理解。PS:因為小弟係自修,沒學過物理所以理解力較差
樓豬讀得hd仲想讀大學 如果想好生活考警犬啦 實用過大學水泡 就算比你入到
利申:不喜勿屌

小弟聽聞坊間有一天書radian ,於是買黎研究。但發現有一問題,到底係印錯定我唔理解。PS:因為小弟係自修,沒學過物理所以理解力較差

勞清又撚狗

勞清又撚狗

連登多得你依種低質會員
家境三代清貧,父母又有病,一直想等我出身就辭職。完全當我係(脫貧計畫)屋企日嘈夜嘈,根本沒個寧靜環境專心讀書,人地番到屋企就有個安樂窩,我番到屋企仲要面對家庭爭執。對我沒半點關心。現在諗通好比心機讀緊Hd工程想入大學。但係成績又差,又沒能力補習,有時仲要出去番工幫補一下家計。又驚入到大學出到黎又係搵唔到野做。新聞成日講大學生搵唔到野做,到時自己又差政府學費。香港既工程又滿哂。完全感覺唔到自己有前途。好擔心,可能下一個跳樓既學生就係我

窮閪靠自己入港大法律同建立人脈跟資深大律師打遺產官司
入到大學冇洗過屋企一個仙,出國打比賽自己出錢,乜都一腳踢
屋企太嘈溫唔到書日日到溫到好夜先返屋企,屋企個功能係賓館
巴打最緊要將所有負能量同恥辱化作動力,窮閪最恐怖就係無野事,為左上流不惜代價
巴打最緊要將所有負能量同恥辱化作動力,窮閪最恐怖就係無野事,為左上流不惜代價

個個咁叻咩
邊撚個同你講入到大學就有前途
喂 話就話爆煲姐 又未至於工都冇得做
最多咪食少d 洗撚去死咩
考警仲好 鐵飯碗
(如果你唔係仇警憤青既話)

個個咁叻咩

It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be
https://www.amazon.com/Its-Not-How-Good-Want/dp/0714843377

樓主訂立一個目標,然後下定決心去做,唔好半途而廢
屋企嘈就遠離屋企,屋企人病如果你幫唔到咩手不如擺多啲時間落自己身上
佢地年過半百,你仲有排玩,點都係自己利益行先
物理人請進
https://lihkg.com/thread/120257/page/1?ref=web
的確前路係好撚迷茫 咁都要行既 我同你一樣都讀緊個工程hd 不過就part time半工讀 要生存就要唔要面 同自己講要頂住 要俾當初睇唔起你既人令你改觀 唔想再令其他人擔心自己 呢個就係你生存理由 有時d人話條命係自己 我話事 坦白講 活著真係唔係為自己

個個咁叻咩

It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be
https://www.amazon.com/Its-Not-How-Good-Want/dp/0714843377

屋企嘈就遠離屋企,屋企人病如果你幫唔到咩手不如擺多啲時間落自己身上

你真係窮得只剩下錢

個個咁叻咩

你真係窮得只剩下錢

係又無所謂呀
點解全部都係正評
簽衰仔紙啦屌
話知佢哋死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞